Дамски хор „Тримонциум“ Пловдив с диригент Ваня Атанасова взе участие

...
Дамски хор „Тримонциум“ Пловдив с диригент Ваня Атанасова взе участие
Коментари Харесай

Дамски хор Тримонциум се върна от Чанаккале


Дамски хор „Тримонциум“ Пловдив с диригент Ваня Атанасова взе присъединяване в Международния хоров фестивал в Чанаккале, Турция, който се организира от 19 до 24 юли 2022г. Фестивалът се провежда от Университета в Чанаккале и със съдействието на Община Чанаккале. Артистичен шеф е докторът на науките Мете Гьокче.

Чанаккале е най-близко разположеният по-значим административен център до археологическите остатъци на античната Троя. Дървеният кон от кино лентата „ Троя “ (от 2004 г.) е изложен на брега в града. На 5 км северно от Чанаккале в най-северния завършек на военната база са останките от античния Абидос.

Във фестивала взеха присъединяване 21 хорови колективи от разнообразни страни. На откриването на събитието участваха кмета на града, регионалния шеф (валията)и министъра на културата на Турция.

 Хор „Тримонциум“ се показа с богата и разнообразна стратегия, включваща произведения от български създатели на фолклорна основа, европейски и американски композитори. Концертите бяха на открита сцена в центъра на гр.Чанаккале и в тържествената концертна зала на Университета. И в двата концерта осъществяванията на нашия хор бяха посрещнати с екстаз и бурни овации от страна на публиката. Много висока оценка на пловдивското показване дадоха и сътрудниците диригенти и членовете на Организационния комитет.

„ Дълбоко сме задоволени от това, че се представихме почтено и защитихме положителното име на българската и пловдивската хорова школа. За първи път в историята на фестивала имаше изнесен на открито концерт, който се организира в Музея на Троя. Това беше неповторимо събитие, в което с огромно неспокойствие взехме присъединяване и ние. Неповторимо е чувството да пееш обкръжен от история, археологически открития и златното богатство на Троя. Завърнахме се с възприятие за добре свършена работа и изпълнен дълг “, описа диригентът Ваня Атанасова.

Участието на хор“ Тримонциум“ във фестивала се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив, посредством финансиране по  Програма  „ Мобилност“.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР