"Дамасцена" - филмът за българската мечта, тръгва по кината от

...
"Дамасцена" - филмът за българската мечта, тръгва по кината от
Коментари Харесай

Най-мащабният български филм, сниман през последните 25 години, тръгва по кината

"Дамасцена " - филмът за българската фантазия, потегля по кината от 3 ноември. Премиерата на формалния филмов откъс е през днешния ден. Сюжетът е основан по същинска история. Продукцията е най-мащабната, снимана у нас през последните 25 години и е финансирана напълно с частни средства. Героят е нормално момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на предишния век. Сюжетът наблюдава пътя на героя Течо до днешни дни. Действието се развива напълно в Розовата котловина и обгръща интервал от над 50 години.
Филмът ще има две министър председатели. Първата на 29 октомври в Операта на Стара Загора като жест на хората от района, взели участие и подкрепили продукцията. Втората е в София на 30 октомври в НДК.

"Това е филм за живота ни, за фантазиите ни през последните десетилетия. Когато го правeхме, връщах лентата на живота си - какво съм направил аз, по какъв начин съм живял, по кое време съм съумял?, споделя режисьорът Тодор Анастасов.

"Трейлърът на един филм е като обич от пръв взор - сякаш всичко ти е непознато, а в действителност като че ли си спомняш нещо, което от дълго време си знаел; сякаш в този момент се запознавате, само че към този момент си уверен, че няма по какъв начин да не стигнеш до края и да видиш цялата картина. Хареса ли ти, си подготвен да поемеш риска да познаеш до дъно нещо, някого, себе си ", споделя поетесата Мария Лалева, за която това е първи игрален филм и като продуцент, и като сценарист. 

Историята на Течо стартира в приказния свят на малко село в подножието на Балкана, където той за първи път усеща магията на водата, скалите, розите и топлината на домашния уют в къщата на баба и дядо. Малкият идеалист открива "своето " място и остава там вечно. Целият му живот е зависещ на фантазията да остане в Долината и да сътвори един дребен парадайс от обичаното си място. Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си фантазия?

"В продължение на два часа фенът ще премине през четири стихии на човешкия живот: от фантазията за дребния парадайс в обичаното място на розите, през конфликта с демагогията и лъжата до утаяването на болката и решението да реализираш фантазията си, само че не другаде, а в България ", споделя Мария Лалева.

Снимачният развой на кино лентата продължава съвсем една година. Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Любен Чаталов, Неда Спасова и Симона Халачева (дебют в киното за младата звезда на спектакъл "София "), са главните артисти във кино лентата. В сагата за българската фантазия функциите се извършват от 56 артисти, измежду които са и Троян Гогов, Любомир Фърков, Сашка Братанова, Петя Стилянова, Добринка Гецова, Силвия Предова, Надежда Тержуманова, Тезджан Ахмедова, Христо Пъдев, Симеон Викторов, Красимир Куцупаров, Мариан Маринов и други. 

Снимачният развой протича в четирите разнообразни сезона, а кино къща "Дамасцена " ангажира за всеобщите подиуми общо към 1 300 души. Това трансформира кино лентата в една от най-мащабните ленти, снимани у нас през последните 25 години. Оператор е Христо Генков.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР