Дамаск. Традиционният международен панаир в Дамаск, 61-ви по ред, тази

...
Дамаск. Традиционният международен панаир в Дамаск, 61-ви по ред, тази
Коментари Харесай

„Независимая газета“ : Към Дамаск потекоха пари от арабските монархии в Залива

Дамаск. Традиционният интернационален панаир в Дамаск, 61-ви по ред, тази година беше знак за непълен пробив на изолацията на сирийското държавно управление в Близкия изток, написа съветският вестник “Независимая газета “ .
Обединените арабски емирства (ОАЕ), които дълго подкрепяха въоръжената и политическа съпротива на Сирия, изпратиха делова делегация на събитието. Това се случи макар ясните предизвестия от Държавния департамент на Съединени американски щати.
„ Компании, физически лица и търговски покои отвън Сирия не би трябвало да вземат участие в комерсиалния панаир, проведен от режима на Асад “, се оповестява на страницата на дипломатическата задача на Съединени американски щати в Сирия в навечерието на откриването. Въпреки обстоятелството, че Съединени американски щати нямат публично дипломатическо наличие в републиката, микроблогирането на американското посланичество продължава да действа. Американски дипломати акцентираха, че присъединяване в този интернационален панаир е изключително недопустимо, когато държавните сили със съюзническите им формирования организират офанзивни интервенции в провинция Идлиб - последната огромна област, където са съсредоточени съперници на сирийското държавно управление. Съюзниците на Съединени американски щати в Близкия Изток обаче взеха решение да пренебрегват предизвестията.
Обединените арабски емирства, съгласно информацията на английския портал Middle East Eye, показаха 15 продукта и услуги на своите компании на ревю в сирийската столица. Въпреки обстоятелството, че са били настанени в павилион под знамето на Емирствата, наподобява, са решили да не популяризират своята принадлежност към тази страна. Така че, Middle East Eye отбелязва, че представители на ОАЕ са се пробвали да се скрият от камери и не са осъществили контакт с кореспонденти.
Посещението на бизнесмени от Абу Даби явно е било предопределено да бъде частно. Но съгласно източници делегацията е била изпратена от Търговската камара на Абу Даби. Наблюдателите считат, че защото сирийският президент Башар Асад стяга контрола върху последните анклави, капиталовите благоприятни условия в страната ще се усилят.
През ноември 2018 година “Независимая газета “ беше една от първите медии, които оповестиха, че ОАЕ започнаха да възвръщат работата на дипломатическата задача в Дамаск. Тогава Египет стартира да размразява формалните връзки със сирийското държавно управление. След това се повдигна въпросът за завръщането на Сирия в Лигата на арабските страни. Въпреки позитивните сигнали от подобен авторитетен районен състезател като ОАЕ, това към момента не е станало. Според източници, осведомени със обстановката, концепцията за реабилитиране на сирийското държавно управление в границите на Арабската лига среща опозиция от някои значими играчи. Например Саудитска Арабия се опълчи. Отчасти това сподели разлика в методите на Рияд и Абу Даби.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР