Дали в България или другаде на същата или съседни географски

...
Дали в България или другаде на същата или съседни географски
Коментари Харесай

Китайска космическа станция може да падне "всеки момент" от днес до понеделник

Дали в България или другаде на същата или прилежащи географски ширини, " Тянгун-1 ", китайският орбитален модул, употребен като галактическа лаборатория, ще падне на Земята през днешния ден, в събота, в неделя или в понеделник, счита Европейската галактическа организация.

" Тиангун-1 " ( " Небесен дворец-1 " ) е прототипен модул на бъдещата китайска галактическа станция с дължина 12 м, диаметър 3.3 метра и маса 8506 кг (към момента на изстрелване), е необитаема от 2013 година и няма контакт с нея от 2016 година (когато удължената ѝ задача завърши). " Неизбежният " ѝ разпад на 300 км от атмосферата се очакваше сред януари и март. След опитите с модула непрекъснатата китайска галактическа станция би трябвало да е реалност до 2023 година

Сред първите задания на организацията беше да предизвести, че рискът за хората да бъдат ударени от галактически отпадък при рухването е пренебрежим. Дългата малко над 10.4 метра станция обаче ще остави парчета в регион от хиляди квадратни километри, откакто се влезе в атмосферата и се възпламени, а след това се разбие в повърхността. По-голямата част от нея в същото време ще изгори в атмосферата, откакто тя влезе със скорост до 27 000 км/ч.
Европейската организация чака контактът с атмосферата да е някъде сред 43-ия паралел северна и 43-ия паралел южна широчина. Това дава опция за рухване от Италия до Нова Зеландия - допустимо е обаче да се случи и в намерено море. Затова организацията прави оценка шанса за случай с хора като 10 милиона пъти по-малък от мълниеносен удар. По-точна прогноза ще е допустима единствено в деня преди станцията да доближи атмосферата.

Китайската галактическа стратегия " дава " на " Тянгун " два дни повече (до 4 април), с цел да доближи земната повърхнина, оповестява " Ройтерс ".

Някои специалисти смятаха, че Китай е изгубил надзор върху " Тянгун-1 " поради обстоятелството, че Пекин отсрочи следеното му извеждане от употреба, първо планувано за 2013 година Това счита и Европейската галактическа организация, съгласно която Пекин не управлява модула от 2016 година насетне.

Европейските страни с територия на юг от 43-ия паралел са Албания, България, Испания, Италия, Македония, Сърбия, Франция и Черна гора. Падането над Южна Европа обаче не е обезпечено - зоната обгръща огромни елементи от всички континенти без Антарктида.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР