Дали трябва и дали ще бъде изменена Конституцията са две

...
Дали трябва и дали ще бъде изменена Конституцията са две
Коментари Харесай

Гешев: Търсят как да отстранят главен прокурор

Дали би трябвало и дали ще бъде променена Конституцията са две разнообразни неща – единствено Народното събрание т.е. политиците могат да преценяват какви промени ще има в законите. В момента приказваме за политически спор – все още не виждам нищо юридическо в тази тематика. Така новият основен прокурор Иван Гешев разяснява стартираната самодейност от президента Румен Радев за възможна конституционна смяна по отношение на мястото на прокуратурата в страната.

Според новия основен прокурор, преди да стартира спор би трябвало да се формулира тематиката, да се формулира казусът. " Към момента не съм чул рационални, юридически аргументирани хрумвания – започваме спор, с цел да установим предметът на дебата ", сподели той пред Българска национална телевизия. И добави, че в случай че е за мястото на прокуратурата в правосъдната система, той желае тя да си остане там. Ако прокуратурата отиде към изпълнителната власт, всеки ден ще има политически напън, уверен е Гешев.

Гешев счита, че дебатът е провокиран от " един сегмент " от политиците (няма да кажа " десни екстремисти " като предишния път, сподели още Гешев), с цел да има механизъм за надзор и за премахване на основен прокурор, който не харесваш. " Не се тормозя от каквито и да е механизми за надзор ", акцентира обвинител номер едно. А за концепцията за " самостоятелен прокурор ", който да управлява основния, Гешев разяснява, че няма терзания, тъй като не има намерение да прави закононарушение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР