Дали този автобус от видеото по-долу е преминал през технически

...
Дали този автобус от видеото по-долу е преминал през технически
Коментари Харесай

Дим и изгорели газове - автобус Чавдар шашна столичани ВИДЕО

Дали този рейс от видеото по-долу е минал през механически обзор?

Споделено в обществената мрежа видео демонстрира остарял рейс " Чавдар ", който очевидно към момента не се е пенсионирал. Е, какво чака? От видеото излиза наяве, че рейсът се движи по централен столичен бул. и забележете - бълва след себе си изгорели газове и подвига димна завеса. Това е единствено едно от МПС-тата на трамвайно хранилище " Клокотница ", намиращо се на бул. " Княгиня Мариа Луиза " сред ул. " Козлодуй " и ул. " Клокотница ", твърди Георги Христов, който сигнализира за казуса. Мъжът споделя, че всекидневно от там излизат остарели МПС-та, които бълват изгорели газове като този остарял " Чавдар ".

" Аз персонално съм засичал няколко червени Камаз-а и един рейс МАН ", написа още Христов в обявата си в мрежата. Мъжът е безапелационен, че не е заслужено да се вкарват какви ли не екологични ограничения за жителите, а това да се толерира.

" Има ли какво да се направи по споделения проблем от видеото? ", пита Георги, само че това не е единственият му въпрос. Той търси отговор и на въпроса къде отиде акцията за по-чист въздух в София?

Преди дни дефинитивно взеха решение - без остарели транспортни средства в центъра на София. Това се случи, откакто общинските съветници одобриха отчета за въвеждането на нискоемисионните зони в центъра на столицата. Решението бе утвърдено изрично: 43 гласа " За ", 12 - " Против " и един въздържал се.

Забраната ще важи през студените месеци - тя ще влезе в действие от 1 декември 2023 година и ще работи до края на февруари на идната година. Най-потърпевши ще бъдат колите, които попадат в категории Евро 1 и Евро 2, както и още по-старите, които нямат екокатегория. Ограничението обаче няма да важи за камиони.

Oграничението се чака да засегне към 120 000 леки коли на възраст сред 20 и 30 години, които попадат в най-замърсяващата първа категория (Евро 1). Това са дизелови коли създадени преди 2002 година и бензинови, регистрирани преди 1996 година

Зоната с ниски излъчвания на нездравословни субстанции във въздуха обгръща историческия център на София и се назовава Малък кръг. Тя е в карето сред бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ".

В дребния кръг в началото няма да могат да влизат колите със стандарт Eвро 1, както и тези без екокатегория. От 2024 година в дребния кръг през зимата няма да могат да влизат и тези със стикер Евро 2 - създадени до началото на 2000 година През 2027 година възбраната ще обгръща и колите с Евро 3, т.е. създадени преди началото на 2005 година

На всички кръстовища за влизане в Малкия кръг към този момент са сложени видеокамери, които разчитат екостикера на колата от годишния механически обзор. На нарушителите ще се постановат санкции, които стартират от 50 лв..

От 1 декември 2025 година се вкарва и по-голямата нискоемисионна зона - така наречен Голям кръг. Тя обгръща пространството сред бул. " Сливница ", бул. " Данаил Николаев ", бул. " Ситняково ", бул. " Яворов ", ул. " Атанас Дуков ", бул. " Хенрик Ибсен ", бул. " П.Ю.Тодоров ", бул. " Иван Гешов " и бул.Константин Величков ".

Предвижда се от 1 декември 2025 година в нея да бъде неразрешено влизането на най-замърсяващите коли със стандарт Евро 1, а от декември 2027 година – и за тези със стандарт Евро 2.

Скептично настроени са част от общинските съвестници.  " Патриоти за София " считат, че тя няма да има никакъв резултат и е по-добре да има друго ограничаване - в някои дни да е неразрешено на колите с четни регистрационни номера да влизат в центъра, а в други дни - на тези с нечетни. Подобна процедура работи в други европейски градове.

Важно е да отбележим, че забраната няма да важи за притежателите на коли, които живеят в центъра, а също и за хора със специфични потребности.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР