Дали той ще е човекът, заради когото ще падне канцлерката

...
Дали той ще е човекът, заради когото ще падне канцлерката
Коментари Харесай

Хорст Зеехофер - патриотичният трън в петата на Меркел

Дали той ще е индивидът, поради който ще падне канцлерката Ангела Меркел? Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер поведе против нея кръстоносен поход поради миграцията и в отбрана на националните ползи в жанр " Германия преди всичко ".

Назначавайки го на подобен пост по време на сложното сформиране на съдружно държавно управление през март, канцлерката се надяваше да го задържи под собствен надзор - както него, по този начин и мощно консервативната баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС), на която Зеехофер е ръководител.

Но в този момент тази тактика се обърна против нея. Постоянното напрежение сред ХСС и дясноцентристката партия на Ангела Меркел (Християндемократическия съюз - ХДС), основало се след отварянето на границата за стотици хиляди търсещи леговище, към този момент доближи точката на шупване.

" Не мога повече да работя с тази жена ", бил споделил Зеехофер пред свои доближени, в случай че имаме вяра на всекидневника " Велт ".

Министърът и неговата партия заплашиха, че ще стартират да връщат от границата идващи в Германия мигранти, в случай че са регистрирани в друга страна от Европейски Съюз.

Свободна провинция Бавария

Ангела Меркел очакваше, че скромният прогрес по този въпрос, който тя реализира на срещата на върха на европейските водачи, ще бъде задоволителен, с цел да убеди политика, именуван от съперниците си " Лудия Хорст ".

Каква е мотивацията на министъра? Част от отговора е в произхода на този 68-годишен мъж с дълбоки корени в " Свободната провинция Бавария ", формалното име на провинцията, която през цялата немска история се е възприемала като обособена " страна ".

Този уверен католик, който обича да носи обичайните баварски кожени панталони, е роден и израснал в Инголщат, бастиона на " Ауди ", сред Мюнхен и Нюренберг.

Зеехофер, който произлиза от непретенциозно семейство, постоянно е поделял кариерата си сред своя район и Берлин: народен представител в продължение на 28 години, по-късно недодялан министър-председател на Бавария от 2008 до 2018 година, той става част от държавното управление при ръководството на Хелмут Кол като министър на опазването на здравето (1992-1998 г.), по-късно министър на земеделието (2005-2008 г.) при Меркел.

Кариерата му можеше да завърши през 2002 година. Прекарва седмици в незабавно поделение с миокардия, поради слабото му сърце лекарите го поучават да се откаже от политиката.

Против Меркел

От три години насам той се опълчва на тавана на Ангела Меркел за мигрантите (въпреки че ХСС и ХДС са кардинално съюзнически партии) и това му даде " втора младост ". По време на този спор този 193-сантиметров колос, деец в политиката, желае да избави преди всичко въздействието на своето политическо семейство на локално ниво.

ХСС, чийто ръководител е от 2008 година насам, ръководи Бавария без спиране от 1957 година. Но през последните няколко години ХСС стана очевидец на понижаване на въздействието й, изключително на последните парламентарни избори през септември, на които получи 38 на 100 от гласовете - най-слабия си резултат от десетилетия.

Още по-лошо: застрашена от крайната десница, ХСС рискува да загуби безспорното си болшинство на районни избори, планувани за 14 октомври.

Първо, след тежка битка против Ангела Меркел, през март той съумя да получи вътрешното министерство, а по-късно да го прекръсти на министерство " на Родината ". Едва назначен, той сътвори първото си несъгласие, заявявайки, че " ислямът не е част от Германия " - страна, в която живеят към 4 милиона мюсюлмани. Тогава канцлерката обществено го скастри.

Но като се изключат тактическите съображения, Хорст Зеехофер, който обича да се появява паралелно с унгарския министър председател Виктор Орбан и който споделя, че се схваща прелестно с италианския си сътрудник Матео Салвини, наподобява е решил да извърши с партията си нещо като национална гражданска война в Германия, с тръмпистки акценти и скъсвайки с проевропейското следвоенно завещание.

Всекидневникът " Тагешпигел " я обобщи по този начин: " Германия преди всичко, Европа на второ ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР