Дали “Старлайнър ще излети утре или през следващите дни, това

...
Дали “Старлайнър ще излети утре или през следващите дни, това
Коментари Харесай

В очакване на полета на Старлайнър тези дни…

Дали “Старлайнър ” ще излети на следващия ден или през идващите дни, това ще е от малко значение. Втората безпилотна задача ще е реалност повече от година и половина след съдбовния декември 2019, когато поради софтуерен проблем корабът не съумя да възпламени моторите си след изстрелването и да се скачи с Международната галактическа станция. Втори софтуерен бъг замалко да заплаши кораба и при самото кацане, само че най-малко то мина сполучливо. 

Като цяло 2019-та бе ужасна година за Боинг. Фирмата бе изгубила още един аероплан “737 MAX ”, броени месеци след миналата злополука. Надеждите бяха, че най-малко в галактическо отношение нещата щяха да са добре, само че не се оказа по този начин. Боинг бе галеничето на НАСА. В продължение на дълги години компанията получаваше първокласни поръчки по така наречен формула “разходи плюс ” – т.е. организацията покриваше разноските по всички забавяния и проблеми със средства от държавния бюджет. За това време се появиха други частници, най-много СпейсЕкс, които нямаха тези привилегии – те трябваше да работят на закрепен бюджет. Резултатът от този двоен стандарт е драматичен. СпейсЕкс дръпна напред и през днешния ден в употреба е въведен галактическият транспортен съд “Крю Драгън ”, който постоянно транспортира астронавти до МКС и назад. Що се касае до Боинг – преди време компанията имаше славата, че работи скъпо, само че качествено. Днес компанията продължава да изисква доста пари за осъществяването на галактическите планове, единствено че качеството е паднало рязко…

След декемврийската съвсем провалена задача, НАСА за пръв път се осмели да подложи Боинг на цялостна инспекция на фирмения морал и просвета. Край на двойните стандарти – дано да напомним, че през 2018-та организацията не се поколеба да подложи СпейсЕкс на инспекция поради изпушена цигара марихуана в ефир. А в това време НАСА си затваряше очите пред очевидните гафове на Боинг, дългогодишните забавяния и не пожела да подложи компанията на инспекция даже и след злополуката на два самолета. Трябваше да се стигне до особеност на задача на галактически кораб… 

Но предишното – минало. Боинг ще получи втори късмет през този месец. И макар че галактическите запалянковци не са се трансформирали в огромни последователи на компанията, изключително на фона на триумфите на СпейсЕкс, никой не отхвърля – Боинг има късмет да изкупи грешките си. И това е значимо. В продължение на 10 години НАСА разчиташе само на услугите на съветските кораби “Союз ” за транспорт на астронавти до МКС. Вече не е по този начин – корабът на СпейсЕкс “Крю Драгън ” е в употреба и вози астронавти. Но американската галактическа организация желае да има авариен вид. 

А това е един нелош авариен вид. “Старлайнър ” лети с ракета “Атлас 5 ”, която употребява на първата степен издигнати в Русия мотори “РД-180 ”. И до момента в който Дмитрий Рогозин, шефът на Роскосмос, се нервира на чисто американските мотори, ракети и кораби на СпейсЕкс, сигурно ще е по-благосклонен към “Старлайнър ”. Все отново поръчките за ракетни мотори обезпечават пари за Русия. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР