Дали скандалът с ваксинирани срещу коронавирус общински съветници в Сандански

...
Дали скандалът с ваксинирани срещу коронавирус общински съветници в Сандански
Коментари Харесай

Общински съветници - ваксинирани срещу коронавирус, за да не иде ваксината нахалост или се предредиха?

Дали абсурдът с имунизирани против ковид общински съветници в Сандански в действителност е скандал, тъй като те са имунизирани да не се похаби имунизацията на Pfizer/BioNTech? Според доктор Илия Тонев, шеф МБАЛ " Югозападна болница ", казусът е тъкмо подобен.
По думите му, както при първата вълна имунизации в района, имало 20-тина души, авансово записани, не се явили. Повече от 20% от личния състав на болничното заведение отхвърлят имунизация, сподели лекарят.
 Богатите купуват ваксини единствено за себе си и не мислят за бедните, твърди генералният секретар на Организация на обединените нации Богатите купуват ваксини единствено за себе си и не мислят за бедните, твърди генералният секретар на Организация на обединените нации
" Някои богати страни се борят за имунизацията против ковид, като се стремят да обезпечат на първо място своите нации ", съобщи генерални...
На въпрос дали е било ясно, че няма да има претенденти за имунизациите преди да бъдат извадени от хладилната чанта, отговорът беше, че имало предварителни описи. Извадихме ги, тъй като такава е процедурата – би трябвало да стигнат стайна температура, да се разредят със серум. Това е доста комплицирана здравна техническа операция – за нея хем се изисква време, хем времето е малко, акцентира доктор Тонев пред Нова телевизия.
Припомняме, че имунизираните са ръководителят на общинския съвет в Сандански Николай Шаламандов от Вътрешна македонска революционна организация, както и негови заместници – Янко Ангелов от НФСБ, Петър Додушев от ГЕРБ, Юли Ефендийски от Земеделския съюз " Александър Стамболийски ". По думите на Шаламандов пред bTV, той не е желал да се имунизира, само че в случай че не го е направил, са щели да бъдат изхвърлени отворените дози.
Д-р Тонев уточни, че имало лист с доброволци и тези съветници са били в него. Информацията за избора на доброволците била подадена от общината. Мисля, че те не са били привилегировани – пристигнаха в края на времето, счита лекарят. Според него, в този момент на тях би трябвало да се сложи и втората ваксина. Той не разяснява какъв брой още хора от общината са имунизирани.
Реакции
Считам, че сходно държание е неприемливо. Това съобщи и в ефира на утринния блок на bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите, разяснявайки абсурда.
 Доц. Кунчев: Следващата седмица решаваме за удължение или облекчение на ограниченията Доц. Кунчев: Следващата седмица решаваме за удължение или облекчение на ограниченията
Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничаващите противоепидемични ограничения и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат...
Мисля, че в Сандански има задоволително учители и възрастни хора, които да поемат останалите дози. Не би следвало да се прекрачват разпоредбите на имунизационния проект, уточни специалистът.
Бих желал да съветвам всички български жители, които имат желание да се имунизират, да прочетат деликатно цялостната информация за двете ваксини и да изговорят своето мнение със своя лекуващ доктор, сподели проф. Гетов.
Той означи, че за към 38 дни след слагането на двете дози от имунизациите, човек би бил свободен да се движи даже във вирусна среда. Проф. Илко Гетов се разгласи за неразпускане на ограниченията - най-малко до момента в който не стартира всеобщото имунизиране на хората. " Още малко би трябвало да издържим, приказвам по-скоро за края на февруари. Нека и възрастните хора да бъдат имунизирани, с цел да стартираме най-малко отчасти разформироване на ограниченията ", разяснява проф. Гетов.
Истината е, че този проблем е на първо място етичен, честен, уточни доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Национална пациентска организация (НПО). Според него, при „ дефицитна стока ” следва „ да не се предреждаме на опашката за самун ”. Но Хасърджиев призна, че занапред ще има сериозен проблем с набирането на искащи да се имунизират и да се преодолее страхът от международна интрига.
Вероятно не са развити хипотезите какво се прави, като се извади имунизацията от фризера с минус 70 градуса – тъй като тогава тя устоя до 5 дни, при държане в естествен ледник, допусна Хасърджиев. Той добави, че няма визия какво е правила локалната администрация на РЗИ. Хасърджиев е уверен и, че не са написани съответни протоколи какво тъкмо се прави с процедурите по имунизиране.
 Разрешиха да се извличат 6 вместо 5 дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech в Европа Разрешиха да се извличат 6 вместо 5 дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech в Европа
Комитетът за медикаментите в хуманната медицина на Европейската организация по медикаментите предложи актуализиране на продуктовата информация...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР