Дали си струва да станете по-рано, за да приготвите пухкав

...
Дали си струва да станете по-рано, за да приготвите пухкав
Коментари Харесай

Тутманик с мая и кисело мляко

Дали си коства да станете по-рано, с цел да приготвите бухнал тутманик с квас и кисело мляко - сигурно

Необходими Продукти

● брашно - 500 г + за поръсване на плота
● кисело мляко - 100 г
● прясно мляко - 150 мл
● мехлем - 50 мл разтопена
● олио - за намазване
● яйца - 3 бр.
● сирене - 250 г
● кашкавал - 5 - 6 с.л. настърган
● сол - 1 с.л. или малко повече
● захар - 1 с.л.
● квас - 25 г

Начин на подготвяне

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко дружно със захарта и две лъжички брашно. Така образуваната рядка кашичка оставете да шупне на топло за 5-7 минути.

През това време пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което поредно слагайте маста, киселото мляко и втасалата квас.

Замесете тесто и щом стартира да се отделя от стените на купата прехвърлете на набрашнен плот. Месете до момента в който спре да лепне по ръцете ви и плота, ръсвайки си по малко брашно, само че внимавайки да не стане тестото твърдо. То би трябвало да е въздушно, меко и еластично. Оформете го на топка, намазнете го с олио и върнете в купата като я завиете с чиста забрадка. Така оставете да втаса 1 час.

Подгответе си плънката през това време. За нея разбийте яйцата (без единия жълтък) и смесете със сиренето (натрошено) и настъргания кашкавал. Ако сиренцето не е доста солено прибавете си сол на усет в плънката.

Втасалото тесто разделете на две равни елементи. Намазнете щедро със олио всяка и разточете на не доста тънки кори. Върху всяка разпределете отмерено от плънката и завийте две полустегнати рула.

Отрежете краищата им и четирите късчета поставете в центъра на тавичка, покрита с хартия за печене (около 23-24 см. диаметър). Останалата част от рулата положете към частите в центъра, като ги усучете леко и съедините краищата им във форма на пръстен.

Отново оставете да удвои размера си за 30-40 минути на топло и намажете с разрушения с малко мляко и олио жълтък. Ако ви остане от него полейте от горната страна.

Тутманика изпечете на 200 градуса в авансово загрята фурна за към 35-40 минути, като последните 10-15 минути намалите температурата на 160 градуса.

Охладете върху решетка и поднесете с чаша айрян.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР