Дали преизбирането на Борислав Михайлов на Конгреса във вторник е

...
Дали преизбирането на Борислав Михайлов на Конгреса във вторник е
Коментари Харесай

Този Изпълком към БФС не трябва да изкарва мандата си

Дали преизбирането на Борислав Михайлов на Конгреса във вторник е законно ще реши съдът. Има съображение да се има вяра, че дните на Михайлов отпред на БФС няма да са по никакъв начин спокойни и може би са преброени.

Мнозина от естествените във футболната ни общност одобриха преизбирането на Борислав Михайлов и компания (Лечков, Костадинов и т.н.) много тежко, като - да, това е в действителност нов тежък удар по българския футбол, само че в последна сметка няма по какъв начин да не обърнем внимание на две позитивна неща - едното съпътства, а другото е тип последица от Конгреса, провел се във вторник. Първо, Михайлов победи надалеч от безапелационното, и второ, от екипа на Димитър Бербатов и самия него пристигна най-важното обръщение: " Няма да се откажем ". Именно това бе най-важното след дълго чаканото вторнишко събитие - Бербатов и сие да заявят подготвеност да се борят, до момента в който не преборят отровителите на българския футбол, а не да преминат в оттегляне като Любослав Пенев преди няколко години. А по отношение на първото, чисто и просто яденето, пиенето и мисленето в дребни размери към момента доминира освен във футбола ни, а в целия наш обществено-политически живот.

Показателно беше, че фрагментът на Движение за права и свободи - Камен Костадинов, още веднъж бе измежду първите редици на Конгреса и, несъмнено, бе от страната на хората, които ерозират футбола ни към този момент толкоз доста време. Странно е, само че е реалност - Движение за права и свободи дава своя дан и във футболната ни деградация. Вече 16 години. Дали това ще продължи още 16 години зависи от всички, които обичат или най-малко имат някакво отношение към българския футбол и желаят той да замязя най-малко на средноевропейския - като в скандинавските страни да вземем за пример. Защото капацитета откъм гений го имаме, западноевропейски специалисти са го установили, и то наскоро.

Така или другояче, отчасти нов Изпълком към БФС има и до момента в който го има, въпреки и надълбоко да се съмняваме, че той ще свърши нещо, би трябвало да бъде притискан да го прави.

Причината за това, че няма да се прави нищо градивно е обвързвана по-скоро с отвращение, в сравнение с с неможене. Защото в случай че са желали, само че не са имали потенциала, можеха да се възползват от услугите на експерти, които да свършат част от огромните стратегически промени в българския футбол. А огромните неща, които би трябвало да се свършат в българския футбол, не са чак толкоз доста. Дребните неща, касаещи всеобщия професионализъм, те са повече.

На първо време би трябвало да се вземе образец и да се наложи тактика за развиване на детско-юношеския футбол. Нещо, което можеше да се направи доста от дълго време, нещо, което не изисква толкоз доста запас. В някои школи и в този момент се работи на обичайно равнище (Славия, ЦСКА, Левски и Лудогорец), само че очевидно и това не е задоволително, тъй като България сега няма играчи от ранга на Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров. А те от своя страна пък не са били от ранга на Стоичков, само че бяха много сполучливи в най-силните европейски шампионати - британската Висша лига, испанската Ла Лига и немската Бундеслига.

След това е време БФС, клубове и всички останали заинтригувани страни да стартират да договарят с страната по всички аспекти, които ще благоприятстват построяването на съвременни бази и най-малко 7-8 съвременни стадиона. В момента съвременен стадион има единствено Лудогорец, само че посредством освен на опциите на притежателя си, само че и на това, че общината в Разград оказа помощ, а страната не създаваше пречки. Докато да вземем за пример на ЦСКА от години се пречи по всякакъв начин да има съвременен стадион. И то не какъв да е пречи, а точно страната. В момента има някакво предизборно задействане, само че такива проблясъчни раздвижвания и преди е имало.

А досега, в който най-сетне имаме добра инфраструктура (след най-малко няколко години, в случай че се стартира веднага), БФС или различен орган, който се занимава с шампионатите, би трябвало съществено да увеличи критериите за положението на стадионите, на които се играе футбол. Няма да се показват съответни образци, с цел да избегнем обвинявания в преднамереност, само че на равнище футбол не би трябвало да се играе повече.

Може би би трябвало и да се ограничи броя чужденци в българските футболни клубове, посредством предписание, което да работи краткотрайно. Това обаче е предмет на полемика за тесни експерти, които да преценяват дали това ограничаване ще е благотворно за футбола ни. В Русия преди време вършиха нещо сходно и то не беше сполучливо в кратковременен проект.

Четвърто - БФС или Футболната лига, която менижира проведения футбол в България, би трябвало да подсигурява честността на шампионатите. Въпросът за честността е доста проблематичен за всичко у нас и има много учредения да считаме, че в последните години много от шампионатите не са решени не терена, а в всякакви офиси.

И на последно място, само че не по значимост, тъй като този Изпълком към БФС няма да свърши нищо от гореспоменатото, той не би трябвало да бъде оставян да извърши мандата си, тъй като в противоположен случай основите на модерния футбол в България няма да бъдат сложени и в идващите 4 години.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР