Дали появата на новия вариант на коронавируса, който СЗО нарече

...
Дали появата на новия вариант на коронавируса, който СЗО нарече
Коментари Харесай

Goldman Sachs с четири сценария за глобалната икономика след появата на Омикрон

Дали появяването на новия вид на ковид, който СЗО назова " Омикрон " може да докара до рестарт на пандемията с следствията на които станахме очевидци в последните две години.  Goldman Sachs показа четири вероятни сценария за въздействието на новата разновидност върху международната стопанска система, предава . Американската капиталова банка, която след повишаването на инфекциите в Европа към този момент понижи прогнозите си за напредък, излиза с два отрицателни и два оптимистични сюжета за това по какъв начин може да се развие  обстановката според от вероятните инфекциозни характерности на новия вариант. 

Първият " негативен " сюжет   допуска, че характерностите на разновидността " Омикрон " биха довели до неговото по-бързо предаване от разновидността " Делта " и че той може също да избегне имунитета против заразяване, въпреки и с малко по-висока или сходна смъртност като при " Делта ". Според Goldman Sachs този модел би бил най-вероятният и би провокирал реакция, сходна на тази при появяването на разновидността " Делта " през първото тримесечие на 2022 година, която последователно би отстъпила с напредването на лекуването. Банката планува, че при този сюжет международният напредък ще се забави до годишен ритъм на тримесечие сред 2% и 2,5% “ под настоящата си прогноза и че общият напредък през 2022 година ще спадне от 4,6% на 4,2%. 

При този сюжет обаче растежът през 2023 година ще се усили до 3,8%, което е с 0,3% над настоящата прогноза на банката. Goldman Sachs прибавя, че заради спада в търсенето, инфлацията през 2022 година евентуално ще спадне под настоящата ѝ прогноза за услуги и сила, с неразбираемо чисто влияние върху главната инфлация на Индекса на потребителските цени. 

При втория " мощно отрицателен " сюжет , за който банката счита, че е по-малко евентуален, както тежестта на болестта, по този начин и имунитетът против хоспитализация биха били доста по-лоши, в сравнение с при разновидността " Делта ". При този сюжет световният напредък ще бъде доста по-нисък, в сравнение с в първия сюжет, само че въздействието на инфлацията остава неразбираемо. 

Goldman Sachs предизвестява, че световният напредък ще бъде " доста по-нисък " спрямо първия сюжет заради по-интензивния напън в лечебните заведения, тежките ограничавания и страховете на потребителите. 

При третия сюжет на " подправена паника " , характерностите на " Омикрон " го вършат по-малко вирулентен от " Делта " разновидността и няма забележителен резултат върху световния напредък и инфлацията. В тази догадка всяка дарба на новия вид да надмине " Делта " в Южна Африка не е наложително да се придвижи в други географски региони с по-висока ваксинация/по-ниски равнища на предишни инфекции. Ситуацията в международен мащаб остава относително същата. 

Четвъртият сюжет е " оптимистичен " . " Омикрон " е малко по-заразен, само че боледуването е по-леко. От Goldman Sachs дефинират тази опция като умозрителен сюжет на " нормализиране ", при който чистото понижаване на тежестта на заболяването разрешава на световния напредък да се резервира по-висок, а инфлацията - евентуално по-ниска, защото ребалансирането на търсенето и възобновяване на предлагането на артикули и ръце се форсират. 

Прогнозите за първия сюжет, направени от Goldman Sachs, са в сходство с тези, които Citibank разгласи в отчет в петък, написа още испанското издание. Citibank твърди, че според от това дали бъдещите локдауни включват имунизирани хора или не, се пресмята, че седмичните разноски ще варират сред 0,2% и 0,5% от тримесечния Брутният вътрешен продукт в Еврозоната, спрямо 1% от предходните локдауни. 

Също по този начин от Citibank пресмятат, че консолидираното влияние може да бъде до 2% от Брутният вътрешен продукт на Еврозоната през четвъртото тримесечие. От банката обаче прецизират, че размера на спада ще зависи от фактори като продължителността на локдауните и интензивността на огнищата. В този смисъл нейните анализатори акцентират, че е намаляла корелацията сред броя на инфекциите и намаляването на подвижността - показател, обвързван с въздействието върху Брутният вътрешен продукт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР