Дали някой представител на институция в държавата харесва или не

...
Дали някой представител на институция в държавата харесва или не
Коментари Харесай

Операция „Бяло“ – лоша за наркомафията и враговете на прокуратурата, добра за хората и държавата

„ Дали някой представител на институция в страната харесва или не харесва този, който стои отпред на прокуратурата, не интересува българските жители “. Така основният прокурор Иван Гешев приключи свое изказване пред публицисти, с което разгласи огромната акция за противопоставяне на наркоразпространението, под кодовото име „ Бяло “. От думите на Гешев обаче може да се създадат два значими извода. Първо - наподобява сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата към този момент е налице разговор, какъвто нямаше от близо 2 години. И то не просто нямаше, а от Министерство на вътрешните работи намерено нападнаха държавното обвиняване и изключително обвинител №1. Второ - страната може да показва, че още веднъж е на мястото си, тъй като Гешев е прав, че хората не се интересуват кой кого харесва или не, а да има сигурност и успокоение.  

Преди малко повече от месец основният прокурор бе този, който даде подтик на прераждането на разговора сред институциите. Гешев изпрати няколко писма до служебния вътрешен министър Демерджиев и до ръководителя на ДАНС, с които ги прикани за възобновяване на обмена на информация, на взаимоотношението и връщането на страната на мястото й. Резултатът не закъсня, виждаме в акция „ Бяло “ против наркомафията.  

Възраждането на естественото действие на обособените органи в държавната власт надали ще се случи за ден или два, най-малкото тъй като проказата на раздора и политическите офанзиви против правосъдната система дълго време ги разяждаше. В продължение на съвсем две години в страната царува безпорядък – съдружни сътрудници се скараха за постове, пари и въздействие, до момента в който страната потъва в икономическа, обществена и здравна рецесия. Какво остава за политическите съперници, които всекидневно се замерят с обвинявания - кой е по-корумпиран или несръчен.  

За близо две години закриването на профилираните съдилища и прокуратури бе единствената реализирана „ висока цел “ на политическия ни хайлайф, а резултатите от законодателните им опити с правораздаването демонстрираха и същинските им цели. Наркотиците заляха улиците, телефонните измами още веднъж са в своя подем, проведената престъпност излезе от бърлогата, в която беше натикана от спецорганите, а жителите се оказаха в разграден двор. Подсъдими олигарси като Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков, Васил Божков и други, чиито милиарди бяха запорирани по каузи точно пред профилираното правораздаване, гръмнаха шампанското.

Освен цялостния разпад на държавността, на който станахме очевидци, видяхме по какъв начин един основен прокурор, упрекван, че е всесилен и това го прави рисков, бе подложен на невиждани по интензитет и размер поръчкови офанзиви. Всъщност, последното не е изненада, тъй като Гешев бе цел на задкулисието още от момента, в който се зае да разплита схемите на финансовата пирамида КТБ.  

Неоспорим факт е, че няма основен прокурор през целия преход, който да е бил толкоз нападнат, просто, тъй като е деен. Още като началник на ликвидираната спецпрокуратура, Иван Гешев показва, че е подготвен на война с нелегално забогателите и недосегаемите, само че освен – съумя да ликвидира със систематична работа десетки групи за телефонни измами, които всекидневно тормозеха и мамеха възрастни хора. Но след това като че ли се забрави  какъв брой от тях се поминаха от тъга и позор, че са били  подмамени да хвърлят от балкона спестяванията си, събирани цял  живот.  

Не единствено като началник на спецпрокуратурата, само че и като  заместител основен прокурор Гешев още веднъж влезе в полезрението със своята интензивност и още преди три години засегна ползите на кръгове, надалеч отвън границите на страната. През 2019 година от страната бяха изгонени съветски дипломати, обвинени в шпионска активност. Последваха още няколко случая. В качеството на обвинител №1 Гешев съумя да сътвори условия за дейна работа и в следствие бе разкрита огромна шпионска група, в която бяха забъркани български разузнавачи и висши служители.  

Но тази интензивност докара до ответен удар. Мафията се тормози за тъмния си бизнес и парите си, политици  - за своята недостижимост, и ползите им съответстваха. И бързо се откри метод да се всее ерес в ръководството на страната, а през късия, само че за сметка на това провален мандат на Бойко Рашков като вътрешен министър, Министерство на вътрешните работи да бъде превърнато в политическа милиция, да нападна целеустремено близки и родственици на прокурори, нещо немислимо в една правова страна.  

Сега в ход е интервенция „ Бяло “. Тя може да се одобри и като бялата лястовица на възобновяване на нормалността, на по този начин нужния съвместен надзор, само че и взаимоотношение сред управляващите, на връщането на чувството за ред и страна.

Тази интервенция е неприятна вест освен за наркомафията, само че и за тези политически кръгове, които въпреки  непрестанните си провали, не са се отказали от предписание №1 на спонсорите си – войната за завладяване на прокуратурата.

Е, положителната вест е, че и този път няма да им се получи – към този момент от ден на ден хора осъзнават, че „ правосъдната промяна “ е излъган заслон за обезпечаването на бягство от отговорност. Българите не желаят това, а сигурност и правдивост. Засега Гешев, харесван или не, единствен се пробва да проправи път за тях.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР