Дали милионите от данъка се използват и за създаването на

...
Дали милионите от данъка се използват и за създаването на
Коментари Харесай

327 303 650 лв събрани от данък МПС за 4 години в столицата

Дали милионите от налога се употребяват и за основаването на по-чиста градска среда?

Колосалните 327 303 650 лв. е събрала Столична община от налога върху транспортните средства за четири непълни години. Това излиза наяве от информация, изискана от представител на СБА по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). И без да се подвигат ставките общинарите могат да се похвалят с резистентен растеж на приходите от данъка през последните години, което с изключение на с повишения брой на колите в столицата, евентуално се дължи и на по-добрата събираемост.

През 2015 година от налог " МПС " в столичната хазна са постъпили 69 518 254 лева През идната година са събрани 77 118 623 лева За цялата 2017 година приходите от данъка са 84 558 688 лева Забележителен растеж има през 2018 година, където единствено за 10 месеца (искането по ЗДОИ е подадено при започване на ноември и затова получените данни обгръщат единствено първите 10 месеца на годината) има събрани 96 108 085 лева Това е с 11,5 млн. лв. повече от цялата предишна година и то без да е била променяна ставката. Разликата в приходите сред 2015 година и 2018 година (непълна) пък е цели 30 милиона лв.. Статистиката демонстрира, че през 2015 година в София-град е имало към 880 000 регистрирани пътни транспортни средства, а през предходната година броят им е по-голям.

Какво прави Столична община с милионите, събирани като налог от притежатели на коли?

В края на предходната година Народното събрание гласоподава промени в Закона за локалните налози и такси, с които бе решено през 2019 година да се вдигне данъкът за по-старите коли. Новото е методът, по който се дефинира налогът, като се включва така наречен екологичен съставен елемент.

Мотивите на държавното управление за смяната са свързани с концепцията последователно да се изведат от употреба най-старите коли, т.е. притежателите да бъдат подтиквани да си купят нови коли, с цел да се понижи замърсяването на въздуха. Това, несъмнено, е илюзорно, тъй като вдигайки данъка с 20 или 50 лв., няма по какъв начин да накараш човек с минимални приходи да смени остарелия си автомобил, който така и така едвам поддържа, с по-нов и по-скъп. Но това е друга тематика.

По-интересното тук е, като се приказва толкоз доста по тематиките " екология ” и " замърсяване на въздуха ”, дали милионите от налог " МПС " се употребяват и за основаването на по-чиста градска среда.

Човек би помислил, че екологията е една от сферите, в които се влагат пари от данъка наред с планове, свързани с подобряването на инфраструктурата в града, с градския превоз или най-общо с всевъзможни политики, които следва да създадат живота в София малко по-комфортен и проведен.

Вярваме, че е по този начин. От общината обаче не дават в елементи информация защо и по какъв начин са изразходени тези 327 303 650 лв.. Един от въпросите, които отправихме, бе: " Ремонтират ли се улици с пари от приходите, събрани от налога върху транспортните средства? ". Тук от Столична община ни предоставиха " Справка за създаване, настоящ и главен ремонт на улици ", от която е видно следното:

През 2015 година за поправки са изразходени 77,25 млн. лева.; през 2016 година – 87,73 млн. лева.; през 2017 година – близо 58 млн. лв., а за тази година едвам 42 млн. лв., а това е по-малко от половината от събраната сума. След тези числа обаче следва експлицитното разяснение, че според член 17 от Закона за обществените финанси постъпленията от налозите не са целеви и служат за покриване на заплащанията. Така че не може да се каже тъкмо какъв брой пари и какви поправки са платени от приходите от така наречен пътен налог. Още повече, че през този интервал за реконструкции на пътната инфраструктура Столична община е била субсидирана и от страната с общо над 17 млн. лв..

Що се отнася до битката с мръсния въздух от остарели коли, една от най-видимите ограничения, подхванати от общината, бе закупуването в края на 2017 година на седем газоанализатори за 70 000 лева Те бяха дарени на КАТ-София. Идеята бе пътните служители на реда да ревизират за нормите на изгорелите газове колите и да стопират от придвижване още на пътя тези МПС, които най-вече тровят въздуха. Към днешна дата резултатът от мярката е противоречив, защото стана ясно, че съвсем няма спрени от придвижване замърсяващи коли. И още нещо любопитно – по-рано през годината излезе информация в медиите, получена по ЗДОИ от КАТ-София, че тези газоанализатори проучват изгорелите газове единствено на бензинови МПС, не и на дизелови, които са по-големите замърсители. От Столична община твърдят, че уредите работят и с бензинови, и с дизелови мотори.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР