Дали ги губим като топлина? Дали ги изхвърляме с потта?В

...
Дали ги губим като топлина? Дали ги изхвърляме с потта?В
Коментари Харесай

Къде отиват мазнините, когато отслабваме?

Дали ги губим като топлота? Дали ги изхвърляме с потта?

В тази публикация ще научите

– Къде отиват мазнините, когато отслабваме съгласно фамилни лекари, диетолози и лични треньори;

– Къде в действителност отиват мазнините, когато отслабваме или каква в действителност е реалността;

– Колко % от триглицеридната молекула се издиша като въглероден диоксид;

– Колко % от масата се трансформира във вода;

– Какво е нужно, с цел да изгубим 10 кг мазнини.

Къде отиват мазнините, когато отслабваме съгласно другите експерти

На болшинството от хората напълно не им е ясно къде отиват мазнините, когато отслабваме. За удостоверение се организира анкета измежду 150 души, като 1/3 от тях са фамилни лекари (или както и в България им викаме – „ GP ”), 1/3 от тях са диетолози, а останалите са лични треньори (виж фиг. 1). Най-много хора считат, че изгубените мазнини се губят посредством топлота или непосредствено се употребяват за сила. На второ място хората мислят, че се изгубват от тялото посредством екскрементите. Правилният отговор, в действителност, е въглероден диоксид и вода. Интересното е, че заблудите са идентични измежду всички групи, без значение тяхната теоретична подготовка.

Каква в действителност е действителността?

Както знаем, непотребните въглехидрати и протеини в диетата ни се преобразуват в триглицериди и се складират в мастните кафези (адипоцитите). От друга страна, непотребните диетични мазнини не се нуждаят от превръщане и може непосредствено да бъдат отсрочени. Иначе казано, хората, които желаят да загубят мазнини, би трябвало да метаболизират непокътнатите в мастните кафези триглицериди.

Тук ще спестим извеждането на химичните формули, само че в последна сметка, цялостното окисление (реакция с кислород) на една триглицеридна молекула може да бъде систематизирано посредством следната формула:

  • C 55 H 104 O 6 + 78 O 2 → 55 CO 2 + 52 H 2 O + сила

В случая C 55 H 104 O 6 е формулата за една „ междинна “ триглицеридната молекула, O 2 е О2, CO 2 е въглероден диоксид и H 2 O е вода, естествено.

Чрез малко сметки с масите на молекулите и равнене на реакцията се потвърждава, че за окислението на 10 кг човешки мазнини са нужни 29 кг вдишан О2. Същото това дава като резултат от реакцията 28 кг въглероден диоксид и 11 кг вода. Това ни споделя какво се случва с мазнината, само че не и какъв брой от мазнините, складирани в тези 10 кг, ни напущат като въглероден диоксид и какъв брой – като вода.

За задачата са нужни други скучни сметки, по тази причина ето напряко резултата:

  • Частта от триглицеридната молекула, издишана като CO 2 е 84%;
  • Частта на масата, която се трансформира във вода е 16%.

Това демонстрира, че белите дробове са главният отделителен орган при загубата на мазнини. Сформираната вода към този момент може да бъде отделена посредством урина, екскременти, пот, мирис, сълзи или други телесни течности.

Фиг. 2 сумира в една графика информацията до в този момент:

Какво е нужно, с цел да изгубим 10 кг мазнини

Всичко в едно изречение: с цел да изгубите 10 кг мазнини би трябвало да вдишате 29 кг О2 (и да изгорите няколко десетки хиляди калории), като 84% от масата, която ще загубите ще е от издишан въглероден диоксид, а останалата част ще бъде изгубена като вода.

Автор: Ради Хаджирадев, www.bb-team.org

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР