Дали е бил министър Кирил Петков и как въпросът с

...
Дали е бил министър Кирил Петков и как въпросът с
Коментари Харесай

Бил ли е министър Кирил Петков: Конституционният съд ще се произнесе по казуса с гражданството му

Дали е бил министър Кирил Петков и по какъв начин въпросът с двойното му поданство ще се отрази на настоящата предизборна акция. Част от отговорите на тези въпроси ще бъдат дадени от Конституционния съд, който през днешния ден ще се произнесе по проблема с поданството на някогашния длъжностен министър и водач на политическия план " Продължаваме промяната ". Заседанието на съда, по делото, е от 10 ч. сутринта, като евентуално решението ще стане известно по обяд. За следобяд е планувано и представянето на програмата на " Продължаваме промяната ".

Ако съдът одобри, че указът на президента Румен Радев, с който е назначил Кирил Петков за длъжностен министър на стопанската система през май, е противоконституционен, това ще повдигне въпроса какво ще стане с актовете, които Петков е подписал като министър. Не е известно дали конституционните съдии ще създадат конкретизиране за подписаните от него актове в своето решение. На база на мненията до съда, инспекцията на министъра на правораздаването и политическия подтекст адвокати предвиждат, че решението надали ще е в интерес на Петков.

Друга огромна въпросителна обаче е по какъв начин решението ще се отрази на акцията и на бъдещия избирателен резултат на най-новия политически план. Според последните данни на (проведено в интервала 10-17 октомври измежду твърдо решилите да гласуват) " Продължаваме промяната " е трета политическа мощ след Българска социалистическа партия с 13.4%.

Междувременно и прокуратурата разгласи, че ревизира Петков поради подписаната от него декларация преди встъпването в служба, като ще изчака решението на Конституционния съд за по-нататъшната й работа.
Кирил Петков неведнъж изясни, че за него волеизявлението му за отвод е краят на неговото канадско поданство. Той се е отказал през април, близо месец преди да бъде назначен за министър. Малко преди този момент той попълня и декларация, в която твърди, че е български жител. Петков на два пъти изиска да бъде изслушан от Конституционния съд, последният път - - във вторник, 26 октомври. Първият път съдът му отхвърли, като най-вероятно това ще стане и през днешния ден.

Според документи от канадските управляващи, Кирил Петков е бил жител на Канада до 20 август.

Позицията на президента до Конституционния съд е, че делото би трябвало да бъде прекъснато, тъй като това служебно държавно управление е завършило мандата си, т.е. към този момент няма юридически интерес, а в случай че бъде прегледано, настояването да бъде отхвърлено като безпричинно.

До проблема се стигна през август, откакто няколко часа откакто беше сезиран, по настояването на 55 депутати от ГЕРБ да разгласи за противоконституционен указа на президента Румен Радев за назначение на служебното държавно управление.

Аргументът, с който народните представители от някогашната ръководеща партия нападат кабинета, е, че министърът на стопанската система Кирил Петков има и канадско поданство. С това съгласно тях се нарушава конституционното условие министрите да са единствено български жители. Докладчик по делото е арбитър Таня Райковска.
Конституционният съд няма наложителен период, в който да вземе решение дали да образува дело, нито несъмнено време за изговаряне на решение, само че произнасянето всъщност е оповестено за 27 октомври.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР