Дълговете в държавната енергетика вече достигат 5 млрд. лева. Това

...
Дълговете в държавната енергетика вече достигат 5 млрд. лева. Това
Коментари Харесай

5 млрд. лв. достигнаха дълговете в държавната енергетика

Дълговете в държавната енергетика към този момент доближават 5 милиарда лв.. Това регистрираха специалисти на конференция под патронажа на енергийния министър. В насъбраните задължения влизат отговорности на държавните Национална електрическа компания и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", както и на общинското сдружение " Топлофикация София ".

„ Сумирането на тези цифри надвишава 5 милиарда, само че това не е главният проблем, самото число, то не е изненада за хората, които работят в бранша, това, което за мен е по-важно е, че дефицитите в енергетиката не престават да нарастват ”, съобщи Антон Иванов, от Български енергиен конгрес, представен от Българска национална телевизия.

Според анализатора решенията са три: продажба на част от държавните компании, освобождение на пазара на електрическа енергия и неизбежно повишение на цените на тока.

„ Въпросът е да се откри салдото на обществено търпимата цена на електрическата сила и надлежно да се приложат други ограничения, които да разрешат да се балансират загубите в енергетиката ”, добави Иванов.

Енергийният министър не удостовери цифрата от 5 милиарда лв., която се получава при обзор на докладите на държавните сдружения, само че увери, че към този момент са взети ограничения за преодоляване на дефицитите.

„ Знаете какви ограничения предприехме и законодателни и регулаторни, беше основан фонд сигурност на електроенергийната система, което се оказа една от най-успешните ограничения свързани със стабилизиране на електроенергийната система в България. тази мярка беше оценена високо от страна на Световната банка, от страна и на Европейската комисия ”, уточни министър Теменужка Петкова.

„ Проблем остава държавният Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", който може да банкрутира в случай че не бъде подкрепят от страната с 200 млн. лв.. Към момента обаче страната ни не е получила позволение от Брюксел за държавна помощ, вместо това сме получили писмо с спомагателни въпроси. Забавяне от близо пет месеца има и при оповестяването на процедурата за избор на вложител за АЕЦ Белене ”, акцентира тя.

„ Процедурата би трябвало да бъде преведена на всички публични езици на Европейския съюз, това несъмнено лишава време, чакаме несъмнено до края на май най късно при започване на юни да бъде оповестена, оттогава ще тече и периода за подаване на заявки, който е 90 дни ”, съобщи министърът.

До месец ще отпаднат и таксите за импорт и експорт на електрическа енергия. В страната към този момент се внася по-евтин азербайджански ток, демонстрират данните на търговците, което се чака да смъкна и цените на електрическа енергия за бизнеса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР