Дългосрочното спестяване, най-вече за пенсионна възраст, е изборът на българите.

...
Дългосрочното спестяване, най-вече за пенсионна възраст, е изборът на българите.
Коментари Харесай

Двуцифрен ръст на депозитите със сума между 20 000 и 200 000 лева 

Дългосрочното икономисване, най-много за пенсионна възраст, е изборът на българите. Това е един от главните заключения от последното изследване за банковите депозити. Данните сочат, че 26% от далите отговор на въпрос от по кое време имат депозити, показват повече от 10 години.

28% от далите отговор показват като съществена цел на депозита си - икономисване за пенсионна възраст. Първоначална вноска за жилище, обучение, здравни разноски, покупка на кола или пътешестване в чужбина са измежду останалите значими цели, за които интервюираните отделят средства. Ремонт на жилището, спешен фонд или обезпечаване на средства за пускане на бизнес също са част от задачите на интервюираните, въпреки те да ги слагат на по-заден проект.

"Ние желаеме да насърчаваме спестовността. Решихме да създадем просветителна акция, с цел да могат клиентите да преценяват кой е най-хубавият артикул за тях. Много хора имат предпочитание, само че нямат опция да икономисват. Поради това се следи следната наклонност: Намалява броят и сумата на депозити до 1 000 лв., а при тези със сума сред 20 000 лева и 200 000 лева растежът е двуцифрен. За нас е значимо хората да бъдат осведомени с новаторските артикули, с всички благоприятни условия за икономисване и да бъдем потребни за тяхното финансово обмисляне “, изясни основният изпълнителен шеф на БАКБ Илиан Георгиев

Гъвкавостта на продукта и лихвата предопределят избора на банка и депозит

Два са водещите критерии при избора както на банка, по този начин и на съответна оферта за депозит. Това са гъвкавостта на продукта и неговата рента. Гъвкавостта, изразена посредством опцията за довнасяне на спомагателни суми, както и опцията за изтегляне на суми от депозита са предопределили избора на 38% от далите отговор на въпрос за критериите им при избор на депозит. Над 65 % от респондентите биха довнасяли спомагателни суми, в случай че депозитният артикул им го разрешава.

34% от респондентите с депозит показват размера на лихвата като водещ аршин при избор на актуалната им оферта. Освен за към този момент ползващите депозит, тези критерии биха били водещи и за тези, които занапред имат намерение да открият подобен. Лихвата по депозита е значим фактор, формиращ решението на сегашни и бъдещи депозанти. Въпреки това, съгласно данните от изследването, съвсем 25 % от депозитите са на релативно ниска рента сред 0,20% до 0,30%, а едвам 18 % са на рента над 1 % годишно.

Най-популярен период на депозита - 12 месеца

За реализиране на спестовните си цели депозантите избират най-вече едногодишни депозити. Според изследването 40% от далите отговор на въпрос за периода на депозита им показват 12 месеца. Следващи по известност са 6 месечните депозити с 13%, 24 месеца - 9% и 36 месеца - 7%. Немалка част от респондентите (12%), са с безсрочни депозити, откъдето може да се допусна, че има наклонност към понижаване на така наречен депозитен туризъм.

Ниските лихви са съществена спънка пред хората, които нямат депозит, да открият подобен. Анкетираните знаят за новаторските артикули.

Относително ниските лихви по депозити имат своето възпиращо влияние върху искащите да открият депозит. Паралелно с това обаче, другите форми на спестявания и банкови депозити са добре познати. 56% от интервюираните в изследването знаят за опцията да открият депозит с месечни вноски.

82% от взелите присъединяване в изследването на "Моите пари " и Българо-американска кредитна банка са хора с висше обучение на възраст сред 35 и 65 година Най-голям е делът на 40-45-годишните. Най-голям дял от интервюираните са фамилни (70 %), като най-често семейството се състои от двама души (36%). При 46 % месечният приход на семейството е сред 1 000 и 3 000 лева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР