Дългосрочна домашна грижа за хора с увреждания е новата услуга,

...
Дългосрочна домашна грижа за хора с увреждания е новата услуга,
Коментари Харесай

Дългосрочна домашна грижа ще осигури подкрепа за над 8300 хора с увреждания -

Дългосрочна домашна грижа за хора с увреждания е новата услуга, която ще обезпечи поддръжка за над 8300 хора с увреждания. Това става допустимо с приемането на национална стратегия за интервала 2022-2027 година, която държавното управление одобри на днешното си съвещание.

Финансирането е подкрепено от държавния бюджет, Европейския фонд за районно развиване (до 139,7 млн. лева.), Европейския обществен фонд+ (632 млн. лева.) и Плана за възобновяване и резистентност (753 млн. лева.).

Планът за въвеждането дълготрайна грижа в домашна среда предвижда закриване на 60% от домовете за хора с увреждания.

Новите услуги обхващат най-малко 2 700 хора с психологични разстройства, умствена назадничавост, физически увреждания, със сетивни нарушавания и с деменция, които ще бъдат изведени от профилирани институции.

За над 50 000 хора с увреждания и възрастни ще се обезпечи грижа в домашна среда и в общността, в това число и посредством патронажна грижа, отдалечени услуги и асистентска поддръжка.

Всички домове за остарели хора трябва да бъдат реформирани в сходство със стандартите, избрани в Наредбата за качеството на обществените услуги, а за потребителите им да бъдат основани и нови обществени услуги за резидентна грижа.

В 840 от към този момент съществуващите обществени услуги, които се финансират от страната, се планува  подобряване на средата, в това число и посредством ограничения за обезпечаване на енергийна успеваемост .

Приоритет в Плана за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа в интервала 2022-2027 година е и повишението на професионалния потенциал на чиновниците и експертите и на успеваемостта на системата за дълготрайна грижа в отговор на потребностите на хората, заявяват от държавното управление.

По-сериозно внимание ще бъде ориентирано към услуги като телекеър и телеасистенция , което ще разреши съответна поддръжка на самотни и уязвими хора с хронични болести и хора с трайни увреждания в отдалечени и дребни обитаеми места, оповестяват от пресцентъра на Министерския съвет.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР