Дългоочакваното пускане на пазара на GPT-4, за което се говори

...
Дългоочакваното пускане на пазара на GPT-4, за което се говори
Коментари Харесай

GPT-4 се сблъсква с първи критики за липса на прозрачност

Дългоочакваното стартиране на пазара на GPT-4, за което се приказва от дълго време, най-сетне е реалност. В обява в блога си във вторник OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, показа най-новия си незабравим модел на изкуствен интелект.

Както беше планувано, резултатите са впечатляващи - мултимодалният модел, който за разлика от своя предходник може да работи както с текстови данни, по този начин и с изображения, и може да покаже " сходна на човешката продуктивност " при редица задания.

Представянето му на доста от тестванията в разнообразни дисциплини също е удивително, написа Fast Company. " За някои обаче не впечатляващите резултати са най-важният детайл от отчета, а неналичието на бистрота ", прибавя изданието.

Въпреки че във вторник OpenAI разгласява съпътстващ платформата документ от 98 страници, компанията е относително потайна по въпроса за самата технология.

" Като се има поради както конкурентната среда, по този начин и последствията за сигурността на широкомащабни модели като GPT-4, този отчет не съдържа никакви спомагателни детайлности за архитектурата (включително размера на модела), хардуера, построяването на наборите от данни, метода на образование или други сходни ", се споделя в документа, представен от изданието.

Това пояснение не подхожда на доста от членовете на университетските общности и на хората, занимаващи се с изкуствен интелект. Позоваването на сигурността като фактор е " изплъзване от отговорност ", твърди Катрин Флик, откривател в региона на компютърните технологии и обществената отговорност в университета " Де Монфорт " във Англия: " Това е напълно конкурентна среда - в случай че в действителност бяха " отворен " AI (игра на думи с името на компанията), щяха да желаят да бъдат допустимо най-прозрачни. "

Fast Company цитира и Ирина Райку, шеф на Програмата за интернет нравственос в Центъра за приложна нравственос " Маркула " към Университета в Санта Клара, съгласно която казусът е, че е " жизненоважно сътрудниците откриватели да имат достъп до набора от данни за образование на чатбота ".

" Само знаейки какво има в набора от данни, откривателите могат да посочат какво липсва ", подчертава тя.

Но този ход на OpenAI може и да е за правна отбрана. Така най-малко мисли Андрес Гуадамуз, откривател в региона на правото на интелектуалната благосъстоятелност в Университета в Съсекс. По думите му това може да е реакция на продължаващата драма към конкурентната организация Stability AI, против която беше заведено дело от Getty Images за хипотетично потребление на платената база данни с изображения на фондовите тържища за образование на AI модел за генериране на изображения. 

" Това ще се трансформира в стандарт отсега нататък ", споделя той.

Решението да не се разкрива нищо за това по какъв начин се образова моделът GPT-4, нито за неговия размер или метода на построяването му, е " сигурност посредством неизясненост ", споделя още Гуадамуз. " Откритостта ви прави уязвими. "

Но откритостта е значима, изключително когато приказваме за трансформираща технология, показват от Fast Company. Предшествениците на GPT-4 - ChatGPT и GPT-3, към този момент са внедрени в редица разнообразни приложения. В рамките на часове след появяването си GPT-4 към този момент се употребява в филантропични приложения и като AI чатбот за обслужване на клиенти, ръководен от софтуерната компания Intercom.

Именно евентуалното навсякъде разпространяване на технологията GPT-4 прави по-важно от всеки път необятната общност да е в положение да следи за слабостите, присъщи на всеки модел за машинно образование, считат критиците на платформата.

Освен за OpenAI откривателят от университета " Де Монфорт " Катрин Флик е загрижена и за това, че ожесточаващата се конкуренция в създаването на по-нови и по-мощни AI модели е сходна на конкуренцията във въоръжаването и не благоприятства за деликатното създаване на артикули, отчитащо публичното влияние, което може да имат те.

" Пространството е конкурентно и фирмите желаят да продължат да пускат на пазара неизпитани прототипи, с цел да изпреварят останалите, обещавайки бъдещи ремонти в основни механически аспекти, които не са от главно значение, като, да вземем за пример, прозрачността ", споделя тя.

Освен това съществува въпросът по какъв начин OpenAI популяризира личното си създание и какво косвено внушава компанията посредством персоналната си оценка.

" За мен поразителното в тази нова версия беше по какъв начин компанията акцентира на напред във времето това показване по време на изпити ", споделя Ник Сийвър, шеф на програмата " Наука, технологии и общество " в университета " Тъфтс ".

" Все едно допускат, че нещото, което прави юристите юристи, а хората хора, е способността им да минават тези проби. Това не е добре ", разяснява той пред Fast Company.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР