Дългоочакваният ответен удар от ощетени акционери в холдинговата компания на

...
Дългоочакваният ответен удар от ощетени акционери в холдинговата компания на
Коментари Харесай

Акционери изправят холдинговата компания на VW на съд заради дизеловия скандал |

Дългоочакваният ответен удар от ощетени акционери в холдинговата компания на Volkswagen (VW) е реалност. Делото по колективния им иск против Porshe SE, която е пропуснала да ги осведоми за вероятни финансови последици от дизеловия емисионен скандал, оповестява DPA, стартира в Щутгарт.

Той избухна, когато стана ясно, че данните за отработените газове са били манипулирани.

Porsche SE (PSE) отхвърли настояванията за обезщетения.

Огромният публичен интерес към делото принуди съда да организира съвещанията си в зала, която се намира надалеч от града, а не в нормалните си пространства.

Делото касае частично ролята на холдинговата компания. Самата PSE не ръководи никакви индустриални мощности.

Първоначалният иск е за 8 милиона евро, само че крайното решение може да е за стотици милиони.

Ищците настояват, че са плащали прекалено много за акциите си в PSE години наред, а в това време са били държани в незнание по отношение на мащаба на абсурда с дизеловите излъчвания, избухнал първо в Съединени американски щати през 2015 година

Един от противоречивите въпроси е до каква степен и при какви условия PSE, като холдингова компания, е виновна за публикуването на информация, обвързвана с пазара, според борсовите регулации.

Защитата на PSE твърди, че обвиняванията са " явно несъстоятелни ", тъй като е холдингова компания, а не производител на коли, затова не взе участие в създаването, производството и стартирането на пазара на колите. 

През последните години VW заплати огромни санкции в Германия, Съединени американски щати и други страни, както и обезщетения на притежателите на транспортни средства, а също пое и разноски за преоборудване на коли.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР