Дългоочакваната енергийна криза най-накрая настъпи...но в крайна сметка не в

...
Дългоочакваната енергийна криза най-накрая настъпи...но в крайна сметка не в
Коментари Харесай

Енергийна криза все пак настъпи...обаче не в Европа

Дългоочакваната енергийна рецесия най-сетне настъпи...но в последна сметка не в Европа. В началото на седмицата съвсем цялостен Пакистан остана без електричество, след неверна тактика за икономисване на сила от страна на държавното управление, която даде обратения резултат.

Високата инфлация, мощно отслабената валута и бързото изпразване на валутните запаси оставиха Пакистан на ръба на стопански колапс. Страната, в която живеят 230 милиона души, се опитваше да понижи разноските посредством понижаване на потреблението на сила, само че проектът излезе отвън релсите, оставяйки хората в цялата страна без ток или вода за над 12 часа.

Пакистанските управляващи възнамеряваха да спестят разноски за сила, като спрат електричеството в цялата страна през нощта, когато има минимум ползване на сила в Пакистан, където зимите са относително меки.

Проблемът обаче пристигна след несполучливите опити за рестарт на електрическата система сутринта и се откри, че инфраструктурата не е в положение да зареди цялата енергийна мрежа. Големи градове, в това число столицата на страната Исламабад, както и по-малки градове в цялата страна, бяха оставени на мрачно за 15 часа в понеделник, което продължи и през нощта, написа ZeroHedge.
 Пакистан затваря магазини и заведения за хранене по мрачно - пести ток
Пакистан затваря магазини и заведения за хранене по мрачно - пести ток

Енергийната рецесия в страната наложи строги ограничавания

Милиони останаха без питейна вода, поради отвод на електрическите помпи. Докато някои учебни заведения и лечебни заведения съумяха да излязат от ситуацията с аварийни генератори, доста хора останаха без електричество през целия ден.  Това не е първият път, когато Пакистан страда от сходно спиране на тока. Преди съвсем тъкмо две години, през януари 2021 година, имаше сходна обстановка, само че този път по това време на техническа щета в системата за произвеждане и систематизиране на електрическа енергия в Пакистан.

Недостиг на сила е един от главните мотори на икономическата рецесия, разразила се в страната. Пакистан е подвластен от вноса на задгранични изкопаеми горива, което прави страната мощно уязвима от скокове в международните цени на петрола и газа. Това докара до опустошителни последствия за страната с финансови усложнения, на фона на енергийната война сред Европа и Русия, която донес неустойчивост на пазара и докара енергийните разноски до доста високи равнища.

Според Азиатската банка за развиване, Пакистан внася " съвсем една трета от нужните енергийни запаси под формата на нефт, въглища и полутечен природен газ. "

Местният вестник Dawn Newspaper подлага на критика държавното управление тази седмица за " самопричинената " икономическа рецесия ".  По думите на специалисти страната едва има задоволително в хазната си за още един месец на импорт на сила и горива.

МВФ разисква по какъв начин да се подкрепи Пакистан, като стартира със избавителен пакет от 6 милиарда $, за който държавното управление се притеснява, че единствено ще подхрани инфлацията. Това ще пристигна след още 1,1 милиарда $ помощ от МВФ, предоставена на Исламабад през август.

Икономисти и експертипредупреждават от месеци, че Европа няма да бъде същинската жертва на европейската енергийна рецесия. По-скоро подвластните от импорт и бедните страни в развиващия се свят ще пострадат най-вече. Международната организация по енергетика предизвести, че за останалия свят рецесията едвам стартира, до момента в който Европа се стабилизира. Освен това страните вносителки на нефт в Африка, Азия и Латинска Америка ще бъдат също наранени, тъй като цените на горивата не престават да удрят релативно слабите им валути.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР