Дългогодишният председател на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова вече

...
Дългогодишният председател на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова вече
Коментари Харесай

Десислава Атанасова напусна парламента

Дългогодишният ръководител на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова към този момент публично остави зад тила си политическата си кариера, откакто депутатите гласоподаваха оставката й.

Припомняме, че в петък тя и арбитър Борислав Белазелков, който е кандидатура на ПП/ДБ,. Решението на Народното събрание провокира вълна от реакции - редица срещу избора на Атанасова, а през днешния ден се чака и да има митинг на организацията " Правосъдие за всеки ". Президентът пред Конституционния съд, където двамата би трябвало да отидат с претекста, че решението на Народно събрание нарушава друго решение - на Конституционен съд, което постановява, че мандатът на новите съдии следва да бъде 7 години, а не цялостния мандат от 9. Радев прикани още - Атанасова и Белазелков да изчакат решението на съда преди да положат клетва, церемонията по която се планува за петък.

Самата Атанасова не участва в пленарната зала, като вместо нея думата взе сътрудника й Тома Биков, който отбрани избора на партията си.
 Борисов към този момент е ръководител и на парламентарната група на ГЕРБ-СДС
Борисов към този момент е ръководител и на парламентарната група на ГЕРБ-СДС

За заместници са определени Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Румен Христов

" За страдание през последните дни останах с усещането, че не се схваща функционалността на Конституционния съд и Народното събрание. На чуването на госпожа Атанасова и останалите претенденти нямаше никакви забележки към представянето й, макар че няколко дни преди този момент и няколко дни по-късно се изговориха какви ли не хвърчащи внушения - че тя била надали не некомпетентна, че зависила от партията, която я издига. Не чух нито едно обвиняване в действителна взаимозависимост, а тя е в политиката от 15 години , единственото обвиняване е, че е била народен представител от ГЕРБ. Няма да позволим да се лустрират членове на ГЕРБ! ", прочувствен бе националният представител.

Биков попита - по кое време е имало по-голяма бистрота от тази при избора в Народното събрание, когато президентът или правосъдната квота назначават свои представители в Конституционен съд? " Това е политически избор, да, тъй като това е избор на Народното събрание, а то е политическа институция. "

Макар да стана ясно, че е имало предварителна спогодба сред партиите на председателски съвет гласуването да премине официално и без изявления, опозицията се задейства след изявлението на Тома Биков .
 ГЕРБ прикани Румен Радев да не оказва напън на Конституционния съд
ГЕРБ прикани Румен Радев да не оказва напън на Конституционния съд

Според тях президентът търси спор с Народно събрание

Най-активни по традиция бяха от " Възраждане ", като съгласно Цончо Ганев въпреки и ГЕРБ да приказват, че няма да позволен политическа лустрация на техни членове, то правили точно такава срещу " Възраждане ", отнемайки им контрола на Комисията по надзор на службите. Костадин Костадинов пък се възмути от отхвърли на Атанасова да си направи отказ по каузи в Конституционен съд, касаещи решения на Народното събрание, в които тя е взела участие. " Това не е народна власт, а автокрация, самодържавие ", възмути се партийният водач. Съпартийката му Искра Михайлова пък предвижда - избързаният метод по желание на двамата конституционни съдии ще се повтори и при идното попълване на регулаторите . А главният аршин по желание било да си правилен на Бойко Борисов, Делян Пеевски или посолството, уточни националният представител.

Напрежението се увеличи откакто Искрен Митев от " Промяната " назова Костадин Костадинов " мишок " и изиска от ръководителя той да бъде осъден, тъй като употребявал думата " фашисти ".
 Атанас Атанасов: Президентът има право да сезира Конституционен съд, само че се пробва да саботира активността му
Атанас Атанасов: Президентът има право да сезира Конституционен съд, само че се пробва да саботира активността му

Според него Радев постоянно е изразявал отрицателно отношение към работата на Народното събрание

" Вашите дейности на могат да бъдат извинени господин Костадинов, извънредно време е да влезете в естествения звук и да се държите човешки, в случай че желаете и ние да се държим човешки с вас ", изострен бе Митов, като поради епитата " мишка " обаче бе глобен със забележка от ръководителя Росен Желязков.

Възмущение изрече и Станислав Балабанов от Има Такъв Народ, съгласно който Конституционен съд към този момент няма да бъде самостоятелна институция. И уточни иронично - толкоз харесвал качествата на Десислава Атанасова като политик, че се колебаел дали да поддържа заявката й за овакантяване на Народното събрание.
 Пеевски подканва Радев да подаде оставка
Пеевски подканва Радев да подаде оставка

Президентът се пробва да влезе във война с евроатлантическото болшинство

Не пропуснаха да разясняват и от Българска социалистическа партия. Председателят на парламентарната група на социалистите Ге орги Свиленски бе безапелационен - партията му ще гласоподава " срещу " освобождението на Атанасова , тъй като същата била ярка политическа фигура.

Явор Божанков от ПП/ДБ продължи с обвиняванията във връзка с " Възраждане ", като съгласно него партията употребила въпроса с популистка цел. " Прави се опит да се внуши, че Конституционен съд ще вземе някакво решение, тъй като някой щял да отиде там. Не, тези решения са групови и няма по какъв начин един човек да промени дали ще се вземе някакво решение ", уточни Божанков и продължи - задачата било да се окаже напън на Конституционен съд да разреши референдума срещу еврото, който бил противозаконен и противоконституционен. " Имате ли юридическо обучение, с цел да се изказвате всъщност, или ролята ви ще бъде единствено да развеселявате залата ", отвърна му Цвета Рангелова от " Възраждане ", която също бе претендент за парламентарен арбитър.

След още малко нападки и взаимни обвинявания сред Божанков и опозицията, изцяло отвън тематиката на разискваната точка, най-сетне се стигна до гласоподаване. 1 35 народни представители от " некоалицията " поддържаха оставката на Десислава Атанасова , " срещу " гласоподаваха 31 депутати от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и един от ПП/ДБ (най-вероятно Бойко Рашков), а представителите на " Възраждане " въобще не взеха присъединяване в гласуването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР