Дългогодишните заменки на апетитни имоти по схемата кон за кокошка

...
Дългогодишните заменки на апетитни имоти по схемата кон за кокошка
Коментари Харесай

Заменките са ощетили държавата с много над 80 млн. лв., твърдят еколози

Дългогодишните заменки на апетитни парцели по схемата " кон за кокошка " са ощетили страната с доста над 80 млн. лева, каквито са формалните оценки, настояват от иницаитивата " Зелени закони ". Днес те ще създадат през днешния ден специфична апаратура пред министерството на земеделието, с цел да илюстрират коледните дарове, които страната прави на известни лица и компании посредством узаконяването на печално известните заменки, заяви БНР.

Държават години наред извършваше скандални заменки на земи и не виждаше нищо неприятно в това. Едва откакто през 2014 година Европейската комисия разгласи порочната процедура за непозволена държавна помощ, институциите се сетиха да търсят неполучените пари. Според земеделското министерство единствено от заменките в интервала 2007 г.-2009 година хазната е била ощетена с 80 млн. лева Наскоро министърът Десислава Танев разгласи, че са подхванати ограничения за събиране на тези пари. Едновременно с това стана ясно, че някои от най-богатите хора у нас са получили земи по схемата. Не е ясно дали министерството въобще ще събере някакви пари, защото огромна част от компаниите, от които ги търси, са в разпродажба.

Според " Зелени закони " вредите са надалеч по-големи. От организацията започнаха да показват " Топ 10 " от покупко-продажбите и обясниха, че единствено от тях бюджетът е изгубил доста повече от 80 млн. лева Например договорка за 470 декара гора край Банско - за по два лв. на декар, е противозаконна държавна помощ от 50 милиона.

Според еколога Тома Белев оценките на сменените парцели не са действителни:

" Публикувайте ги на интернет страницата на министерството, с цел да могат всички български жители да ги видят, а търговците на недвижими парцели да се посмеят ", съобщи той пред БНР.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР