Дългогодишните ремонти на тунелите Витиня“ и Ечемишка“ на автомагистрала Хемус“

...
Дългогодишните ремонти на тунелите Витиня“ и Ечемишка“ на автомагистрала Хемус“
Коментари Харесай

Край на тапите? Ремонтите на „Витиня“ и „Ечемишка“ са приключили

Дългогодишните поправки на тунелите „ Витиня “ и „ Ечемишка “ на автомагистрала „ Хемус “ са завършили. Единствено остават довършителни действия по един от виадуктите след оборудванията. До средата на декември придвижването би трябвало да бъде възобновено, заяви районният министър Иван Шишков в изявление за Nova News.

Той подсети, че още при започване на мандата си е направил инспекция на ремонтите и строителството на новите сектори от автомагистралата.

За страдание, тогава открих мрачевина в тунела. Успяхме да вдигнем темпото, с цел да може да се пътува умерено по празниците “, означи Шишков.

Това обаче няма да постави завършек на километричните тапи по аутобана, тъй като напълно скоро стартират нови поправки на други тунели - „ Топли дол “ и „ Правешки ханове “. Наскоро Агенция „ Пътна инфраструктура “ пусна социална поръчка за главен ремонт на двете уреди. Стойността й е над 75.4 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване на дейностите – 18 месеца. Най-вероятно ремонтът ще стартира напролет на 2023 година
„ Витиня “ и „ Ечемишка “
Последователните поправки започнаха през 2016 година От тогава до момента придвижването се реализира в една от тръбите в посока София или Варна, а в другата текат поправки. През летния сезон се получават километрични опашки.

Ремонтът на тръбата в посока София на тунел „ Ечемишка “ коства към 10 млн. лева Той стартира през май месец 2021 година и трябваше да приключи през септември, само че неведнъж периодите му за довеждане докрай се отлагаха. Причините – забавени доставки на материали около пандемията, само че и ненадейно сриване. Срутването се случи при започване на тази година и ремонтът бе продължен с още 4 месеца.

През април обаче дейностите към момента не бяха приключени. Така поради бавните поправки районният министър Иван Шишков уволни управлението на „ Автомагистрали “ през септември. Веднага по-късно Министерство на регионалното развитие разгласи за завършил ремонта на лявата тръба на „ Ечемишка “.

Именно тогава стана ясно и че ремонтът на „ Витиня “ в тръбата от Варна за София, би трябвало да завърши до месец, т.е. през октомври тази година. Това по този начин и не стана, а по проект дейностите трябваше да са завършили до края на 2020 година Проблем бяха напречните връзки, които трябваше да бъдат построени сред тръбите. Стойността на ремонта е към 72 млн. лева

Припомняме, че и придвижването на тежкотоварните камиони бе пренасочено през Прохода „ Витиня “.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕчемишка тунел Ечемишка тунел Витиня Иван Шишков автомагистрала Хемус ремонт ремонт на тунел ПоследниНай-четениИнфраструктура 156 Край на тапите? Ремонтите на „ Витиня “ и „ Ечемишка “ са завършили Бюджет и финанси 308 Германия отделя €10 милиарда за 35 изтребителя F-35 Регулации 576 „ Санкции, надвишаващи лек автомобил “: Корекцията на винетки е още веднъж на дневен ред Финанси 460 Кредитирането в еврозоната ще се свие – за първи път от девет години Компании 11703 „ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в България Политика 8476 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Политика 7786 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Телекомуникации 6624 Първият подводен кабел през Арктика си откри вложител Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР