Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все

...
Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все
Коментари Харесай

Националният щаб обмисля отново часови ограничения за възрастните хора

" Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени на ден. Все още имаме огромен запас, само че това не значи, че няма да има области в сериозно положение. Сега са заети 14-15% от плануваните за инфектирани с ковид болнични кревати. Обсъжда се и ограничението на хората от най-рисковите групи ". Това съобщи пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който е представител на Националния действен щаб.

Сценариите за ограничението на възрастните хора били три.

" Най-меката алтернатива би била да се вкарат часове, през които те да могат да излизат. Втората би била те да вършат това единствено на определно разстояние от вкъщи си. Третата, която е малко евентуална, е цялостната им изолираност ", добави той.

Кунчев сподели още, че всички ограничения за попречване разпространяването на болестта у нас са на масата. Ясно било, че в случай че други страни вкарат строги ограничения, това може да се случи и в България.

" При всяка болест като COVID-19 по-строгите ограничения се постановат в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничавания не е толкоз значимо, колкото спазването на тези, които към този момент са в действие ", съобщи той.

Кунчев добави, че растеж на заболеваемостта се следи в цяла Европа. И акцентира, че към 20% от позитивните в България имат потребност от здравна грижа и към 5% - от интензивни грижи.

За следващ път здравният контрольор акцентира, че най-важното е персоналното съзнание. " Ако ние сами не внимаваме и не поставим старания, с цел да се предпазим, никакви ограничения няма да ни оказват помощ ", сподели той.

Доц. Ангел Кунчев изясни, че човек скоронавирус е инфектиран два дни преди появяването на признаци и пет дни по-късно. За да се заразим, трябвало да има струпване на несъмнено количество вирус.

Той разкри и детайлности за новините комбинирани проби, които ще бъдат по-бързи и евтини. Цената им ще е 20-25 лева С тях за 20-ина минути ще може може да се дефинира дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест ще може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на персоналния доктор.

Кунчев изясни, че ще получим 2500 флакона " Ремдесивир " по линия на Европейски Съюз, а към 3000 флакона към този момент са разпределени и всички лечебни заведения имат от тях. " Един флакон " Ремдесивир " коства 700 лева, а за лекуване на един болен се употребяват сред 5 и 10 флакона ", изясни още Кунчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР