Дълги опашки от автомобили на границите на Русия с Грузия,

...
Дълги опашки от автомобили на границите на Русия с Грузия,
Коментари Харесай

Кой се страхува: Европа затваря вратите си за бягащите от мобилизацията

Дълги опашки от коли на границите на Русия с Грузия, Финландия и Казахстан. Разпродадени полети за Сърбия, Дубай и даже Беларус. Руснаците напущат страната всеобщо в последните дни в опит да избегнат частичната готовност.

Но в Европа доста страни затръшват вратата пред отказалите се от военна работа. Финландия към този момент затвори границите си, а други страни стопираха да издават визи на съветски жители. отвод

Президентът на Чехия Милош Земан се разгласи за приемане на съветските жители, които бягат от мобилизацията. " Смятам, че би трябвало да дадем визи и на тези хора, както дадохме на украинските бежанци ", сподели Земан.

Ще бъдат одобрявани единствено дисиденти, не и бягащи от мобилизацията. Руснаците, които се пробват да избегнат военната работа, няма да могат да аплайват за филантропични визи, съобщи външният министър Ян Липавски. Той изяснява решението и с опасения, свързани с националната сигурност.

Варшава също повдига въпроса за националната сигурност. Външният министър на страната Збигнев Рау съобщи, че е " извънредно непрепоръчително " да се приютяват огромен брой руснаци в страната - както поради сигурността, по този начин и от морална позиция. Заместник-външният министър Марчин Вашик предизвести, че измежду бягащите от мобилизацията може да има и хора, инфилтрирани от съветските разследващи служби. Но Полша няма да затвори границите си за правозащитниците и деятелите, които са преследвани поради политическите си убеждения, съобщи непосредствен до премиера Матеуш Моравецки, представен от DW

Засега руснаци на възраст, на която могат да бъдат изпратени на фронта, не са търсили леговище в Гърция. Те биха пробвали да влязат през Турция, а гръцката граница е затворена за всички бежанци от източната ѝ съседка. Ако бягащите от готовност руснаци въпреки всичко съумеят някак да стигнат до Гърция, те надали ще бъдат позволени в страната.

Гръцкото законодателство не планува леговище за бежанци, които не желаят да бъдат мобилизирани. В страната дезертьорството е престъпна демонстрация. Убежище се дава единствено на руснаци, които могат да потвърдят, че са били преследвани в Русия по политически, религиозни или други аргументи, преди да бъдат мобилизирани.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР