Дълги години колоездачната обиколка на България е под шефството на

...
Дълги години колоездачната обиколка на България е под шефството на
Коментари Харесай

Доайенът Петър Милушев: Отрязявал съм хокей дори на… Мусала

 Дълги години колоездачната обиколка на България е под шефството на вестник „ Труд “. Дълги години колоездачната обиколка на България е под шефството на вестник „ Труд “.
„ Със спорт ставам и си лягам ”, споделя доайенът на спортните публицисти Петър Милушев в навечерието на 90-ия си празник.
И признава, че не пропуща излъчвания по радиа и малките екрани. Знае всяка по кое време стартира и не стопира да превключва, с цел да не пропусне някоя вест. Но предпочитано слуша емблематичното „ Спорт и музика ” по БНР, чийто създател е. Води го 20 години, а продукцията към този момент 54 е в ефир.
Идеята за марковото предаване Милушев заимства от сътрудниците си от Италия. При дебюта си на олимпийски игри в Рим ’60 попада в голямо студио. А там живописен водещ, застанал зад плосък пулт с 15-ина копчета, не стопира да превключва и да сервира вести на слушателите, гарнирани с музика.
„ Взеха ми акъла – спомня си Милушев. – Оказа се, че водещият има директна телефонна връзка с всички игрища и зали. И стане ли нещо забавно, репортерът може да се включи във всеки един миг. Но и индивидът на пулта Кортозио ме смая с външния си тип. Имаше 10-сантиметрови мустаци, сходно на нашия бунтовник Панайот Хитов – невъздържан, жестикулираше като вълшебник, не спираше. ”

 В очакване на финала. През 1956 година трофейна кола предвожда колоната с публицисти. Автомобилът е от втората международна война и е подарък от Министерството на защитата. В очакване на финала. През 1956 година трофейна кола предвожда колоната с публицисти. Автомобилът е от втората международна война и е подарък от Министерството на защитата.
На изпроводяк българинът получава подарък от домакините – маркова пишеща машина „ Оливети “, която употребява и до през днешния ден.
Върнал се у нас, Милушев споделя концепцията с тогавашния основен шеф на радиото Мишо Николов, считан от журналиста за най-ерудирания и извънреден модернист в 40-годишната си професионална кариера. Той събира целия механически екип, който получава задачата да вкара сходна скица на работа и у нас. Настъпва блъсканица, само че връщане обратно няма. Следват проби цяла година, а след още три – през 1963-а предаването „ Спорт и музика ” към този момент е реалност.
„ Почти няма място в света, където да не съм бил – споделя Милушев, който е отразявал 6 олимпиади и десетки международни и европейски шампионати. – Дори бях на републиканско по хокей на лед на… връх Мусала. ”
През 50-те години шампионатите се вършат на езерото Ариана в София, само че в един от сезоните се пада прекомерно топла зима. Сняг съвсем не вали, водата не може да замръзне. И тогава управлението на нашата федерация взема решение да го направи в планината на връх Мусала. За терен употребяват езерото край хижата. Четири тима три дни играят всеки против всеки, с цел да излъчат в последния ден първенеца.

 Журналистът с олимпийския първенец Димитър Добрев (вдясно). Журналистът с олимпийския първенец Димитър Добрев (вдясно).
„ Бях единственият публицист – спомня си юбилярът. – През деня ходех на мачове, а вечер се прибирах в хижата да предавам. ”
В професионалната кариера на Милушев не липсват и други рядкости. Паметна за него остава дребната колоездачна обиколка на България през 1953-а (б.р. – стадиите са единствено 5). Въпреки че конкуренцията е през септември, страховит мраз сковава цялата страна. Но турът започва с 60 състезатели. Най-тежкият стадий от Казанлък до Габрово през връх Шипка обаче се оказва съществено тестване за спортистите. Теренът е покрит с 60-сантиметров сняг. И уредниците са принудени да пуснат трактор пред колоната, с цел да разчиства пътя. Повечето колоездачи обаче се отхвърлят и се връщат, а пътьом се отбиват в плевни и колиби, с цел да сушат облеклата си. Но тринайсет състезатели не престават. А след рисковия стадий с туристическо каране се предвижват 40 км до София. Там под проливния дъжд първи финишира Боян Коцев, който за триумфа получава мотоциклет.
Журналистът обаче признава, че най-емоционален и вълнуващ репор
 Петър Милушев с Гунди. Петър Милушев с Гунди.
таж е правил с първия ни златен олимпийски медалист в класическата битка Димитър Добрев на игрите Рим ’60.
„ Беше една августовска вечер, а стана първенец през нощта – разкрива Милушев. – В последния ден трябваше да направи две срещи. Първо се бори с румънеца Църнау. С експедитивност на пантера нашият приложи коронната си хватка центур. Румънецът се заби със страшна мощ на тепиха. После пристигна финалът, който бе към 2 часа сутринта. Насреща му бе турчинът Айваз. И двамата направиха доста здрава, мъжка битка. До последно не се знаеше кой ще победи. Но минута преди края Добрев го смъкна и от мост взе 3 точки, които удържа до последно. От наслада се хвърли на тепиха и не стана близо минута. После темпераментната италианска аудитория понесе олимпийския ни първенец на ръце. Не съумях да го интервюирам незабавно. “
Въпреки забавянето Милушев прави прочувствен диалог с Добрев, а записът от магнитофонната лента проехтява в българския ефир в 5,30 часа. Тогавашният представител Боби Симеонов оповестява с басов глас: „ Извънредно известие на радио София ”. Следват първите думи на златния ни боре
 Легандарният футболист Начко Михайло пред микрофона на Петър Милушев. Легандарният футболист Начко Михайло пред микрофона на Петър Милушев.
ц, а за край проехтява химна на България.
„ Беше доста благополучен и разчувствуван – продължава Милушев. – Имаше и олимпийско сребро от Мелбърн ’56, само че този орден му бе най-ценен, защото в Рим бе победил всички тогавашни величия на международната битка. ”

В 40-годишната си кариера журналистът е имал щастието персонално да познава и емблеми на родния футбол – Георги Аспарухов-Гунди, Начко Михайлов, Никола Котков… А последните двама са герои във футболната история на „ Локомотив “, пресъздадена от Милушев.
А на Гунди през 1965 година оповестява при връщането му от Истанбул на летище София, че е определен за състезател №1 на България. „ Сериозно ли, но дали го заслужавам? ”, попитал разгорещено Аспарухов.
„ Щом са те избрали, значи заслужаваш ”, отвърнал му журналистът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР