Дълбоко съм загрижен за явните нарушения на международното хуманитарно право,

...
Дълбоко съм загрижен за явните нарушения на международното хуманитарно право,
Коментари Харесай

Гутериш осъди нарушенията на международното право в Газа, настоя ...

" Дълбоко съм угрижен за явните нарушавания на интернационалното филантропично право, които следим в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен спор не стои над интернационалното филантропично право ", безапелационен бе той, без да загатва Израел. " За да се облекчи голямото страдалчество, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен метод и да се улесни освобождението на заложниците, дублирам апела си за неотложно филантропично преустановяване на огъня ", разяснява той пред министри и дипломати от десетки страни, събрали се в централата на Организация на обединените нации.

 

От събота насам интернационалната помощ идва на части през Египет, само че съгласно Организация на обединените нации тя е извънредно незадоволителна за тази дребна и бедна територия, бомбардирана от Израел след кървавото нахлуване на Хамас на 7 октомври. " Това е капка в океана на потребностите ", сигнализира Антонио Гутериш пред препълнената зала на Съвета за сигурност. " Нещо повече, запасите от гориво на Организация на обединените нации в Газа ще бъдат изчерпани до няколко дни. Това ще бъде ново злополучие. Без гориво помощите не могат да се разпределят, лечебните заведения нямат електричество, а водата не може да се пречиства и изпомпва. "

 

" Дори в този миг на тежка и непосредствена заплаха, не би трябвало да забравяме единствената реалистична основа за дълготраен мир и непоклатимост: решение с две страни ", добави генералният секретар.

 

Подготвяйки се за сухопътно навлизане в Газа, израелската войска ускори през последните дни ударите си по палестинския анклав. От нападението на 7 октомври до момента в Израел са убити повече от 1400 души, а към 220 души са взети за заложници. Организацията " Хамас ", която управлява Газа, разгласи през днешния ден, че починалите от началото на войната са минимум 5791 души, в това число 2360 деца.

 

" Господин общоприет секретар, на кой свят живеете? ", попита в отговор израелският външен министър Ели Коен след речта на Гутериш. " Без подозрение не е нашият ", добави той, показвайки фотоси от нападенията на " Хамас " против цивилни жители.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР