Дълбоката душевност на Димитър Воев и творчеството му за първи

...
Дълбоката душевност на Димитър Воев и творчеството му за първи
Коментари Харесай

Първият документален филм за Димитър Воев на София филм фест

Дълбоката психика на Димитър Воев и творчеството му за първи път ще бъдат разказани в документален филм за великия създател със заглавие " Воев ". Продукцията на режисьорката Биляна Кирилова е по авторска концепция на Валерия Стойкова и Биляна Кирилова. Във кино лентата са употребявани малко познати авторски текстове на музиканта, архиви и линии от персоналния му живот, разказани от най-близките му хора.

Филмът е емблематичен за цяло едно потомство от късния соц-реализъм, когато протестът на младите към този момент беше вероятен, в случай че не по различен метод, то най-малко със силата на изкуството. Не един и двама съвременници на Воев се идентифицираха с тихия протест в стиховете му и не малко откриха сили да изоставен границите и рестриктивните мерки на тогавашния строй, въодушевени от силата на думите на Воев. Затова можем да кажем, че създател е този, който възпламенява искрата у другите, а тази искра е жива и до през днешния ден.

Документалният филм наблюдава живота и творчеството на Димитър Воев – музикант, стихотворец и актьор, ярка персона от ъндърграунд средите от края на 80-те и началото на 90-те години в България. Фабулата на описа стартира от ранното творчество на поета и стига до кулминационната точка в творчеството му - група „ Нова генерация “. Разбира се, разказът се стопира и на преждевременната му гибел на 27- годишна възраст.

Във кино лентата звучи музиката на „ Нова Генерация”, „ Кале “, „ Воцек и Чугра”. Близките на Воев споделят спомените си за него. Това са Светослава Воева, Павел Воев, Симеон Воев, Нели Недева-Воева, Магадалена Воева, Димитра Воева, Нео Куцинов, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Васил Гюров, Алина Трингова, Екатерина Атанасова, Петър Миланов, Пенчо Попов, Димитър Попов, Росен Даскалов.

Гласът зад кадър, който пресъздава текстовете на Воев, е на Иван Москов.

Дебютният пълнометражен документален филм ще бъде показан за първи път пред българската аудитория на 12 март от 20:30 часа в кино „ Люмиер “.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР