Дълбока несигурност надвисва над река Колорадо и 40-те милиона души,

...
Дълбока несигурност надвисва над река Колорадо и 40-те милиона души,
Коментари Харесай

На ръба на катастрофата: 2023 г. е критична за река Колорадо, тъй като резервоарите потъват към "мъртвата зона"

Дълбока неустановеност надвисва над река Колорадо и 40-те милиона души, които зависят от нея за снабдяването си с вода, защото басейнът навлиза в сериозна година, която може да дефинира бъдещата му непоклатимост.

Поради десетилетията на несъразмерна приложимост и провокираното от индивида изменение на климата търсенето на вода в реката доста надвишава нейното зареждане. През 2023 година федералните и щатските управляващи би трябвало да намерят метод да запазят до 4 милиона акро-фета вода в езерата Мийд и Пауъл - 30% от количеството, което щатите по река Колорадо са употребявали в предишното.

Ако това не бъде направено, всяко от тези езера, най-големите изкуствени водоеми в страната, може да доближи " мъртъв басейн " през идващите две години, когато равнището на водата е прекомерно ниско, с цел да премине през язовирите и да доближи до общностите и земеделските стопани, които се нуждаят от нея.

Необходимите съкращения са в невиждан мащаб, а чиновниците ще би трябвало да водят сложна борба с дълбоката многогодишна суша, с цел да ги осъществят. Държавните чиновници се пробваха да вземат фрапантни ограничения, с цел да понижат потреблението през тази година, само че продължаващото понижаване на реката беше тревожна инспекция на действителността.

Представители на западните щати написаха писмо през май, в което се съгласиха да оставят 1 милион акро-фета вода в езерото Пауъл. След това те следиха по какъв начин същото количество вода изчезва заради загуби в системата и изпаряване.

" Всичко, което се опитахме да създадем с писмото от 3 май, беше унищожено от майката природа ", съобщи пред CNN високопоставеният чиновник по водите в Аризона Том Бушацке. " Трябва да разберем, че това може да ни се случи още веднъж. Това ни се случва съвсем всяка година през последните няколко години. "

Комисарят на Бюрото за възобновяване Камил Тутон наскоро даде на страните краен период до 31 януари да намерят метод за непринудено понижаване на потреблението. Ако не могат да се оправят сами, висши федерални чиновници по водите обявиха, че ще се намесят и ще създадат наложителни съкращения, с цел да спасят системата.

Експерти обявиха пред CNN, че даже при добър зимен и пролетен сезон на оттичане, шефовете на водни запаси към момента би трябвало да възнамеряват най-лошия сюжет.

" Не можете да живеете без вода в резервоарите, надявайки се на положителни години; би трябвало да заредите системата ", споделя пред CNN Ерик Кун, някогашен началник на Областната дирекция за запазване на водите на река Колорадо. " Хората осъзнават, че не може да се живее на ръба на бедствието. 

Очертаващата се битка
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР