Далавери, корупция, изнудване, пране на пари: десет служители на Ватикана,

...
Далавери, корупция, изнудване, пране на пари: десет служители на Ватикана,
Коментари Харесай

Осветлиха страшни измами, извършвани от служители на Ватикана, в това число и кардинал

Далавери, корупция, изнудване, пране на пари: 10 чиновници на Ватикана , измежду които и един кардинал, са упрекнати в безчет незаконни действия. Подобно нещо не се е случвало в никакъв случай в хилядолетната история на Светия трон, написа Дойче веле.

" Прогнила, алчна система " - по този начин следователите от Ватикана характеризират машинациите на обвинените, които в продължение на години са се облагодетелствали от финансите на Католическата черква, заобикаляйки всички механизми за надзор.

В епицентъра на абсурда стои една договорка за първокласен парцел в влиятелния лондонски квартал Челси, финансирана с няколкостотин милиона евро, които в действителност е трябвало да отидат за благотворителни цели.

Обвинението против незаконната клика от 10 души е за финансови измами, изнудване, корупция, пране на пари и корист със служебно състояние, показва „ Зюддойче Цайтунг “ (ЗЦ). А съгласно портала „ Vatican News “, представен от списание „ Шпигел “, Държавният секретариат на Ватикана явно не е предполагал, че забърканите във въпросната договорка дълго време са отклонявали средства към личните си джобове.

За пръв път пред съда застава и кардинал

За първи път в историята на Ватикана пред съда ще дава отговор и един кардинал. 73-годишният Анджело Бечиу, родом от Сардиния, от 2011 до 2018 година е бил заместител на държавния секретар по общите въпроси, а по-късно се издига до кардинал и префект на Конгрегацията. По искане на папата предходната есен той трябваше да освободи всички постове, които заемаше, а в този момент Франциск даде и единодушието си кардинал Бечиу да бъде съден. Самият Бечиу отхвърля всички обвинявания и твърди, че е жертва на скрит план.

Разкритията започнаха през есента на 2019 година с един зрелищен обиск във Ватикана. Тогава петима чиновници от финансовата работа бяха освободени, само че и до през днешния ден не се разбра за какво. Година по-късно абсурдът стигна и до кардинал Бечиу: вторият човек в Държавния секретариат, който е имал достъп до големите финансови активи на Ватикана , очевидно от години е въртял покупко-продажби със съмнителни финансови спекуланти и брокери, показва в тази връзка немският „ Зюддойче Цайтунг “.

Първоначално е било планувано Ватикана да влага в план, обвързван с нефт в Ангола, където Бечиу е бил нунций. Съветникът му Енрико Красо, римски банкер с финансов фонд в Швейцария, обаче му предложил да влага в Лондон - в някогашен склад на комерсиалната верига „ Хародс “ е трябвало да бъдат построени първокласни жилища, които по-късно да бъдат продавани на богати клиенти. В последна сметка Ватикана губи голяма сума от тази инвестиция, само че медиаторите излизат с огромна облага: един брокер на недвижими парцели е взел 40 милиона евро комисионна, а различен медиатор е получил 15 милиона евро.

" Дамата на кардинала "

Има подозрения, че Бечиу е помагал на тримата си братя да получават средства и тлъсти поръчки от Ватикана. Единият от тях има пивоварна, която също е била финансирана по тази скица. В хода на следствието е открита огромна сума в сметка на 40-годишната Сесилия Мароня, която също като Бечиу е от Сардиния.

Италианските медии я назовават „ Дамата на кардинала “. В банкова сметка на нейната фирма-пощенска кутия в Словения са били преведени минимум 575 000 евро, огромната част от които дамата е похарчила за дизайнерски облекла и скъпи фешън аксесоари.

Поканен да даде показания пред съда е и някогашният началник на финансовия контрол на Ватикана швейцарският правист Рене Брюлхарт, който дълго време беше считан за неопетнена фигура. От 27 юли нататък обвинените ще дават отговор пред съда на Светия трон. Очаква се дълъг развой.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР