Дъжд вали в Западна и Централна България. На изток е

...
Дъжд вали в Западна и Централна България. На изток е
Коментари Харесай

Валежите ще продължат, кризисни щабове следят обстановката в страната

Дъжд вали в Западна и Централна България. На изток е прохладно, само че не вали. Значителни количества на превалявания са регистрирани в Кирково, Родопи - 68л/кв.м, Враца - 34 л/кв.м, Ново село - 32 л/кв.м, заяви пред Българска национална телевизия дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН) Мартин Славчев.

Валежите ще продължат и в идващите дни, като ще отслабнат в неделя и понеделник, а температурите ще паднат, сподели още синоптикът и посочи, че оранжевият код за значителни превалявания от дъжд е годен до среднощ.

" Валежите ще продължат в югозападните региони. За на следващия ден там има разгласен жълт код за доста количества на преваляванията. В централните елементи на страната още веднъж също ще има превалявания. На изток още веднъж ще бъде с южен вятър, по-високи температури и преваляванията ще са доста по-малки. В неделя остава заплахата на юг с превалявания. В понеделник преваляванията ще отслабнат, само че ще нахлуе по-студен въздух ", сподели Мартин Славчев.

След циклона " Татяна ", който аргументи снеговалежа, в този момент България е връхлетяна от " Филип ", който носи проливните дъждове. Държавата реагира с превантивни ограничения.

Кризисни щабове в цялата страна наблюдават ситуацията

Оранжев и жълт код за значителни превалявания и мощни ветрове продължава да е в действие за 19 области в страната.
Най-силни са дъждовете в Западна и Централна България. До 80 км. в час доближи силата на ветровете в източната част на страната.

В перничкото село Мало Бучино с спомагателна техника ще се навлезе в руслото на реката, което е преляла, заяви Българска национална телевизия. Столичният кмет Йорданка Фъндъкова участва на място. Ситуацията съгласно Столична община е овлядана и една жена е била евакуирана. На място са и незабавни екипи. Има подготвеност за създаване на пясъчни насипи, като сигнали за спешна обстановка има и на други места в региона.

Продължават преваляванията в Северозападна България. Най-много дъжд през последното денонощие се е излял в региона на Берковица , където минава Берковска река - там е паднало близо една трета от плануваното количество за декември. Нивото на реката е нараснало и поради изобилното снеготопене във високите елементи на планината. През 2014 година водите ѝ излязоха от коритото си и нанесоха обилни провали на здания и инфраструктура. Според локалните управляващи обаче, сега няма учредения за паника.
Димитър Славчев, гражданин на Берковица: Засега не, само че в случай че се усили дъжда може да стане по-критично. "
Марин Маринов: Тук наклонът е огромен, реката ни е бързоходна, бързо се оттича, всичко е разчистено.
Радослав Найденов, заместник-кмет на община Берковица: При това равнище и освен това количество на преваляванията нямаме терзания. Ще имаме подготвеност да реагираме, в случай че стане нещо извънредно или се усили количеството на преваляванията.

Благоевград

24-часово наблюдаване на равнищата на реките и язовирите на териториите на Благоевград и Кюстендил разпоредиха регионалните шефове. Свикани са спешни щабове, а все още водата в язовирите е в естествени граници както и равнищата на реките Струма и Места. С към 40% е увеличено равнището на водите на реките Джерман и Бистрица, само че към този момент заплаха от преливане няма.

Бисер Михайлов, регионален шеф на Благоевград: Към пътуващите желая да се обърна да се движат с намалена скорост пътните настилки в региона са хлъзгави да се преценяват със обстановката, която е сега.

Пловдив

Продължават превантивните ограничения на територията на Пловдив, Пазарджик и Смолян, където се чакат превалявания от 60 до 100 литра на квадратен метър. От Регионалния щаб, който обгръща и трите области, оповестиха, че има избрани спомагателни полицейски патрули, както и чиновници на пожарната, които при потребност да се включат в наблюдението на най-големите язовири. Към момента водоемите се наблюдават непрекъснато от лични отговорници, назначени от кметовете.

Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи: Всички язовири, съвсем всички са с потенциал цялостни от порядъка на 30 до 50%. Има няколко язовира, които са малко по-пълни, само че рискове от преливане няма.
От ЕВН също имат подготвеност за спомагателни дежурни групи за премахване на възможни повреди по електропреносната мрежа.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР