Дъжд е паднал в най-високата точка на ледената покривка на

...
Дъжд е паднал в най-високата точка на ледената покривка на
Коментари Харесай

Невиждано събитие: Дъжд върху ледената покривка на Гренландия!

Дъжд е паднал в най-високата точка на ледената завивка на Гренландия - евентуално за първи път - събитие, което датски учени оповестиха, че най-вероятно се дължи климатичните промени, осведоми " Франс прес ".

Дъждът е бил следен в продължение на няколко часа на 14 август на измервателен пункт на повече от 3000 метра на върха на покривката, посочи американският център за данни за снега и леда.

За да вали дъжд, температурите би трябвало да са над или малко под нула градуса по Целзий, което алармира за риска, който повишението на температурите съставлява за втората по величина ледена завивка в света след Антарктида.

" Това е рисково събитие, което може би в никакъв случай не се е случвало до момента ", акцентира Мартин Стендел, откривател от Датския метеорологичен институт, като добавя: " Вероятно това е знак за световно стопляне. "

Температурите са се повишавали над нулата на върха на покривката единствено девет пъти през последните 2000 години, посочи той.

Три от тези събития са били през последните 10 години, само че в предходните два случая, през 2012 и 2019 година, е нямало дъжд.

" Не можем да потвърдим дали е валяло или не в шестте случая преди този момент, само че е доста малко евентуално, което прави преваляванията, които наблюдавахме, още по-забележителни ", акцентира Стендел.

Дъждът идва след лято, през което северната част на Гренландия е претърпяла рекордно високи температури над 20 градуса.

Тази гореща вълна е довела до това, скоростта на размразяване на ледената завивка да се форсира в допълнение. Отстъплението ѝ, почнало преди няколко десетилетия, стартира да се форсира през 1990 година

С повърхност над три пъти по-голяма от тази на Франция, ледената шапка, покриваща Гренландия, блокира задоволително вода, която може да увеличи световното морско ниво с до седем метра.

Топенето провокира безпокойствие измежду учените, защото стоплянето в Арктика е по-бързо от междинното за света.

Според европейско изследване, оповестено през януари, топенето на ледената завивка на Гренландия се чака да способства за общото повишаване на морското ниво с 10 до 18 сантиметра към 2100 година, 60 % по-бързо от предходната оценка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР