Дахер Дахер ЛамотПрисъствал съм немалко пъти на това събитие с

...
Дахер Дахер ЛамотПрисъствал съм немалко пъти на това събитие с
Коментари Харесай

За съвременния бай Ганьо

Дахер Дахер Ламот
Присъствал съм значително пъти на това събитие с хорото пред Народния спектакъл. Участниците там са от всевъзможни възрасти, само че най-вече младежи, в това число доста чужденци. Винаги има такива от Франция, Белгия, Италия или прочие. Все хора, които желаят да се забавляват, да опознаят непозната просвета, да се пробват в забавно предизвикателство. Винаги виждаш камери на чужденци, с любознание и усмивка. 
Този културтрегер показва тези млади забавляващи се хора като някакви диви и елементарни изверги, простаци, като грозна злина от дрипльовци.
Бил съм на полуезическия празник Мидсомар в Швеция. На него издигаха голям сходен на кръст стълб (майско дърво) и хората танцуваха към него в кръг в обичайни облекла, а вечер даже някои бяха чисто голи. Бил съм на карнавал в Италия, където хората се замерваха с плодове, носейки  всевъзможни маски. В Испания пресъздаваха борба сред сарацините и испанци, всички облечени в доспехи и въоръжени с дървени мечове, крещейки като зверове. Виждал съм пияни десетима шотландци в софийския Мърфис, които се съблякоха чисто голи да пият бира на маса, откакто Уелс смаза от пердах тяхната Шотландия на ръгби. 
Съвременният " Бай Ганя " не е оня, който танцува хоро и се забавлява с чужденци, носи обичайни носии и възвръща, резервира и предава във времето национални песни и танци.
Съвременният Бай Ганьо е оня комплексар, който си приписва заслугите и достиженията на непознати страни и нации, за които той няма никаква заслуга, покрива се с интелектуалната пелена от зле направен  костюм на европейски благородник и гледа с пренебрежение елементарни хорица, които той си втълпява, че са прогнила сган, единствено и единствено с цел да се почуства около тях като някаква недостижима Висша раса. И да си фантазира, че със споменаването на Шекспир или сходни имена и шаблони (щото той различен не знае), той към този момент е неразделна и значима част от европейския хайлайф, победоносно издигнал се над българските селяни.
А в действителност е противен и комплексиран злобар, с жълти зъби и кратери по лицето, който злобее против забавляващи се хора в профил.
И знаете ли какво? Европейците не посещават София с цел да слушат намусени безполезни  паразитиращи никому незнайни псевдо буржоазници. А идват да друснат хоро.> фейсбук
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР