ДАЕУ работи по текстове на ЗЕУ, които ще направят по-ефективно

...
ДАЕУ работи по текстове на ЗЕУ, които ще направят по-ефективно
Коментари Харесай

Работещо е-управление – само при адекватна нормативна база


ДАЕУ работи по текстове на ЗЕУ, които ще създадат по-ефективно използването на закона
(снимка: ДАЕУ)

Нормотворчеството е извънредно значимо, с цел да имаме работещо електронно ръководство, съобщи Красимир Симонски, ръководител на Държавна организация „ Електронно управление” по време на първото съвещание на Комисията по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии в 46-то Народно заседание.

„ Без съответна нормативна основа, каквато е Законът на електронно ръководство (ЗЕУ) и наредбите към него, Законът за електронна идентификация и Законът за киберсигурност, не можем да приказваме за успеваемост на процесите”, сподели Симонски.

Експерти от ДАЕУ работят по текстове в ЗЕУ, които да подобрят ефикасното използване на закона, тъй като зад всяка променена алинея, стои съответен проблем, препъникамък, който пречи на реализирането на е-управлението, добави той и уточни като образец пропуски в ЗЕУ, които дават съображение на някои администрации да изискват хартиени документи.

Пандемията промени отношението на хората към цифровите технологии и докара до забележителен растеж в потреблението на електронни услуги. Това стимулира организацията да бъде по-взискателна в предлагането на нови, качествени и сигурни е-услуги, улесняващи работата на жителите и бизнеса с администрацията, съобщи още ръководителят на ДАЕУ.
още по тематиката
Той показа пред Комисията и контролните функционалности на ДАЕУ за съблюдаване на правилата на е-управление в обществените институции, както и условията за мрежова и осведомителна сигурност.

„ Отворени сме за разговор и оферти, които да създадат работещо електронното ръководство в България”, разгласи Красимир Симонски. Той получи увещание от ръководителя на парламентарната комисия по цифровизация, електронно ръководство и осведомителни технологии Ивайло Мирчев, че Комисията ще търси дейното подпомагане на ДАЕУ при решение на разнообразни проблеми, свързани с е-управлението.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР