Дъбови и борови гори, житни полета, простиращи се до хоризонта

...
Дъбови и борови гори, житни полета, простиращи се до хоризонта
Коментари Харесай

Използваните с десетилетия пестициди помрачават идилията на селския живот

Дъбови и борови гори, житни полета, разпростряли се до хоризонта планински хълмове. Идиличните естествени пейзажи все по-често притеглят изтощени от градския темп на живот хора. Районите с преобладаваща земеделска и животновъдна активност крият обаче невидима заплаха за здравето в лицето на пестицидите. Остатъци от употребяваните с десетилетия нездравословни химикали попадат и остават в почвата, храните и водите, предизвестяват специалисти.

Професионалното излагане на избрани агрохимикали е една от аргументите за заболяването на Паркинсон измежду фермерите, сочи оповестеното неотдавна огромно интернационално журналистическо следствие „ Пестициди на работното място “, ръководено от френския вестник Le Monde и координирано от Investigative Reporting, Дания. В следствието вземат участие още медии от Холандия, Словения, Хърватия, Италия, Съединени американски щати и други

В същото време Френският народен институт за проучвания в региона на опазването на здравето и медицината (Inserm) разгласява отчет от над хиляда страници, потвърждаващ връзката сред професионалното излагане на пестициди и шест типа съществени болести. Мултидисциплинарна група от специалисти проучва повече от 5300 проучвания от цялостен ​​свят, преди да стигне до заключението, че хроничната експозиция на пестициди е обвързвана с развиването на заболяването на Паркинсон, лимфом на Ходжкин, многоброен миелом, рак на простатата, някои невропсихологични нарушавания и патологии на дихателната система, като да вземем за пример хронична обструктивна белодробна болест. Някои от упоменатите в изследването пестициди към момента са позволени в разнообразни страни от Европейския съюз. Други към този момент са неразрешени след десетилетия на приложимост заради нездравословното им влияние.

От своя страна Европейският орган за сигурност на храните (EFSA) е по-предпазлив в заключенията си. Последното изследване от техния експертен документ от 2017 година по отношение на продуктите за растителна отбрана отбелязва, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се открият твърди причинно-следствени връзки сред избрани пестициди и заболяването на Паркинсон.

Пътят на пестицидите до повърхностните и подземните води

Пестицидите обгръщат необятен набор от съединения, в това число инсектициди, фунгициди, хербициди, регулатори на растежа на растенията и така нататък Селското стопанство е една от най-замърсяващите прясната вода човешки действия. Остатъци от пестициди, химически и оборски торове и азот са измежду химикалите, които се озовават в отпадъчните води. Оттам те неизбежно стигат до езерата, реките или океаните.

Замърсяването на повърхностните води с пестициди е необятно публикувано. Проучване на Фламандската Агенция по околна среда напомня проучвания правени сред 2015 и 2016г., при които в повърхностните води са били открити общо повече от 100 пестициди, като за някои концентрациите са над стандартите за качеството на околната среда.

Замърсяването на подземните води с пестициди също е проблем на доста места по света, защото те се употребяват за питейна вода на огромна част от човешкото население. Това се отнася изключително за хората, живеещи в селскостопанските региони, където най-често се употребяват пестициди. До средата на 70-те години на предишния век се счита, че почвата работи като предпазен филтър, който предотвратява достигането на пестицидите до подземните води. Все повече изследвания от последните десетилетия демонстрират, че това не е по този начин. Пестицидите могат да доближат до подземни водоеми по разнообразни способи - от потребление върху посевни полета, при  проникване със нечисти повърхностни води, инцидентни разливи и течове, погрешно изхвърляне и даже посредством инжектиране на отпадъчен материал в кладенци.

Дългогодишна опасност за екологичната система

Истинският проблем може да се окаже още по-осезаем, защото доста от употребяваните в селското стопанство пестициди не са задоволително изследвани. „ Прекомерната приложимост на пестициди е доста рискова за човешкото здраве, за околната среда и е подвеждащо да се твърди, че са жизненоважни за гарантиране на продоволствената сигурност “, споделят специфичният докладчик за правото на храна Хилал Елвер и специфичният докладчик по токсините Баскут Тунчак в взаимно изказване пред Съвета по правата на индивида в Женева през 2017г. Те показват, че земеделските производители и селскостопанските служащи, както и хората, живеещи наоколо до земеделските райони, най-много бременните дами и деца са изключително уязвими от излагане на пестициди. Те също по този начин предизвестяват, че някои пестициди могат да се задържат в околната среда в продължение на десетилетия, трансформирайки се в опасност за цялата екологична система, от която зависи производството на храни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР