Да заживееш dolce vita не означава само да станеш собственик

...
Да заживееш dolce vita не означава само да станеш собственик
Коментари Харесай

Да продаваш пица на италианци: Германска двойка е без конкуренция в Айроле

Да заживееш dolce vita не значи единствено да станеш притежател на къща за 1 евро в очарователно италианско селце.

Това е метод на живот, който изисква солидно мързелуване, интензивни слънчеви бани и всекидневни пиршества за стомаха и душата с неповторимите усети на локалните храни и вино.

И до момента в който множеството чужденци идват в Италия, с цел да се потопят в спокойствието на Бел Паезе, една двойка от Мюнхен има друга фантазия: да сервира най-емблематичната храна на локалните поданици, споделя историята им CNN.

Томас Хартке и Ирене Хорбранд – и двамата на 60 години, ръководят A Teira, единствената целогодишно отворена пицария в селцето Айроле, Лигурия. Там живеят едвам 450 души, а 150 от тях са чужденци.

Това, което стартира като почивка преди близо 50 години, се трансформира в нов живот, изпълнен с непредвидени кулинарни достижения за двамата.

" Влюбихме се в това място през 1975 година, когато го посетихме за пръв път.

Връщахме се доста пъти, а преди 23 години се преместихме за непрекъснато, като се настанихме в къща чартърен ", споделя Хартке, някогашен каменоделец, станал сервитьор.

В продължение на няколко години двойката ръководи най-големия бар на селото, а през 2016 година поема пицарията.


Facebook/ A Teira

И тъй като подновяването на разрешителните и ежедневната администрация в Италия могат да бъдат същински призрачен сън, той намира най-хубавия метод да се измъкне. Обръща се за помощ към кметството с думите:

" Аз съм малоумен немец, не знам какво да върша "

Най-голямото предизвикателство обаче се оказва да прави добра, или най-малко допустима пица и да се надява, че локалните хора няма да я сметнат за отвратителна.

" Знаехме, че няма да е елементарно да сервираме пица на италианците - това е толкоз недосегаема, свещена храна, само че не се страхувахме да опитаме и смелостта ни беше възнаградена ", споделя Хартке.

" Клиентите в действителност правят оценка нашите пици. Повечето към този момент са ни постоянни клиенти и то не са единствено чужденци. Тук идват даже локални поданици. "

A Teira, което на локалния акцент значи " земята ", се намира на парче земя, което в миналото е било почитано от фермерите поради плодородната си почва.

Пицарията е известно място за вечеря и аперитив през уикенда, изключително през зимата, когато множеството от дребното заведения за хранене и питейни заведения в Айроле към този момент са затворени.

Единствената им конкуренция е таверна, която предлага пица през летните месеци.

Айроле е незнайно за туристите място, въпреки че се намира близо до оживените плажове на Лигурия.

Селцето, заобиколено от девствени гори и долини, като че ли е замръзнало във времето. Има тесни калдъръмени улички, задоволително необятни за каруци с магарета, остарели къщички в пастелни цветове с дървени порти и средновековни колони, покрити с бръшлян.

Популярността на A Teira се популяризира частично с помощта на изненадващите умения на германците да подготвят пица. През пролетта и лятото, когато плажуващите от крайбрежието идват в Айроле в търсене на по-хладен въздух и тишина, пицарията е претъпкана с посетители.

Има единствено 10 маси за 50 клиенти и никакъв личен състав - Томас и Ирене работят сами. Тя подготвя пиците, той се занимава с масите и клиентите.

Това, което отличава пиците им, са изобретателните заглавия, които се отклоняват от италианската традиция. Освен с класиките, Ирене сполучливо опитва с неиталиански съставки, смесвайки традициите в храненето.

Пици с кебап и кисело зеле

Отдавайки респект на немския си генезис, тя подготвя пица с кисело зеле, наденички и телешки джолан, със салата от домати, пица кебап, пица с козе сирене и пица със сьомга - последната е най-желаната от клиентите.

Ирене, някогашна дизайнерка на кожи, в никакъв случай не е правила пица, преди да реши, че със брачна половинка ѝ ще се занимават с това в Айроле. Практически за една нощ тя се научава на бърз курс в Германия, воден от неаполитански пицайоло.

Всяка вечер, сама в дребната кухня, в която не се позволява даже брачният партньор ѝ, тя пече 60 пици, от 18 до 22 ч.

" Всяка заран закупувам локални съставки, прясно сирене, домати, зеленчуци, риба и сушени меса на пазара долу във Вентимиля, който е единствено на 13 км и има огромно избор. Обичам да сътворявам разнообразни пици въз основата на сезонните артикули и всяка има своя лична история ", споделя тя.

Има пица Irene с моцарела, горгонзола, рукола и гъби. Както подсказва името, това е обичаната пица на Ирене.

Пица " Томас " е с елементарен доматен сос без моцарела (която той не харесва), каперси, риба звук и шунка - много смела композиция, защото в Италия рибата и месото в никакъв случай не се съчетават.

За италианците е същинска драма, в случай че някой се заиграе с обичайните ястия, изключително с пастата и пицата, само че жителите на Айроле някак си са привлечени от рецептите на немската двойка.

" Страхувахме се, че клиентите ще се отвратят от шунката и рибата звук, само че в действителност им хареса. Това е неповторима пица, която можете да намерите единствено тук ", споделя Ирене.

Идеята за пица от сьомга с лимонен сок и настъргана лимонова кора е ексцентричен ход, целящ да притегли най-вече северноевропейските мигранти в региона, само че ненадейно става известна и измежду италианците.

Пица " Максима ", кръстена на холандската кралица Максима, е отдадена на холандската общественост в Айроле и се подготвя от моцарела, бри, спек и ядки. Предлага се и пица с круши, както и такава с гъби и чесън.

Но " най-скандалната " пица от всички, която нормално кара италианците да щръкнал нос с омерзение, е пицата с ананас, която Ирене признава, че е желана от задграничните клиенти.

Какво мислят локалните поданици

Ключовите съставки на Ирен са " обич и пристрастеност " и артистичен нюх. Тя обича да си играе с цветовете на съставките: " Пицата е аморе, първо ядем с очите, а след това с устата. "

" Просто обичам да впрегна ръцете си в месенето на тестото, да го декорирам с пресни храни, които се употребяват всекидневно. Никога не употребявам съставки от хладилника. ", признава Ирене.

Обяснява, че бизнесът потръгва добре през цялото време.

" На церемонията по откриването изпекох десетки разнообразни пици и накарах всеки да опита по парче. Това беше малко като тест и бях разчувствана, когато ми споделиха, че съм направила същинска италианска пица, тънка и хрупкава. "

Креативните разновидности на пицата в немски жанр са покорили локалните поданици. Никой не се отнася самомнителен към A Teira - може би тъй като това е и единствената същинска пицария в селото.

Дори други ресторантьори харесват пиците на A Tiera.

Тициана Спинози, съсобственик на близкия ресторант U Veciu Defisiu ( " Старата преса за маслини " ), е постоянен клиент. Въпреки че обичайните лигурски ястия от заек и риба са много надалеч от немските пици, Тициана се възхищава на творенията на Ирена.

" Нейните пици са сезонни, с пресни артикули и всякога, когато тя промени менюто и измисли нова пица, бързам да я опитам ".

Съпругът на Тициана и съсобственик на ресторанта Марко Молинари е малко по-прагматичен.

" Истината е, че нямаме огромен избор, само че отиваме там, когато сме затворени. Въпреки това Ирене и Томас вършат страхотна пица, най-хубавата в града. "

Sehr gut!

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР