Да стане кръстник на планета и нейната звезда - това

...
Да стане кръстник на планета и нейната звезда - това
Коментари Харесай

Кръщаваме планети в Нощта на учените

Да стане кръстник на планета и нейната звезда - това може да се случи на всеки участник в тазгодишната Европейска нощ на учените. За 100-годишния си празник Международният астрономически съюз провежда световна акция " Дайте име на екзосвят - МАС100 ". За всяка страна е избрана една екзопланетна система. Коя е българската, ще стане ясно на щанд пред Общината на 27 септември от 18 ч.

Тазгодишното издание на специфичната нощ започва още през днешния ден, като ректорът на АМТИИ ще разгласи началото в 16 ч. в Концертната зала на вуза. Маратонът от събития от самодейността ще се организира по едно и също време в към 300 града в Европа и по света, като главната стратегия е в петък. За Пловдив организацията е обвързана с план " K-TRIO 3 - Учените в триъгълника на знанието " и се финансира от Европейската комисия по дейностите „ Мария Склодовска-Кюри “ на стратегия „ Хоризонт 2020 ”. Включват се и София, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе. Насловът е „ Учените в триъгълника на знанието ”. Специален акцент под тепетата е Годината на културата и новите технологии, ръководство и развиване на така наречен „ умни ” градове.

Освен да дават названия на галактически светове, на щанда пред общината пловдивчани ще научат за слънчевите затъмнения и експедицията до последното следено в Чили. Учени от СУ " Св. Климент Охридски " ще създадат проява с минерали, скали, фосили, модели на вулкани, трусове. А малчугани ще програмират и ръководят военен робот и ще се забавляват с Лего скорпион след урок от Академия " Роботика ".

Д-р Костадин Чомпалов от МУ е подготвил и друга изненада - разработване на неврон с подръчни материали. Той ще разкрие тайните на забравящия мозък с описа си за заболяването на Алцхаймер.

Медицинският университет подрежда галерия с неповторими фрагменти от присъединяване на хигиеничен балкански полк в Първата международна война. Ще има и концерт " Талантите на МУ ", последван от хепънинг с кулинарен базар пред Аудиторния комплекс.

УХТ ще се вихри през днешния ден и на следващия ден, а измежду акцентите в програмата му са дегустация " Забравените усети ", работилница " Млад академик " и модул " Традиционни питиета от билки - просвета и опит ". Предвидена е кръгла маса " Наука, бизнес, обучение - обичаи и бъдеще ".

С първото събитие в програмата през днешния ден АМТИИ отваря вратите на академията със фотосите от фотоконкурса ”Моят град ”. В нея са подбрани 20 фотографии, събрали най-вече гласове в обществените мрежи. В Арт кафе ще бъдат показани интервютата с 15 индивида за сборника „ Хора на изкуството. Новото потомство “. А в 18 ч. отваря креативна работилница „ Красотата на природата и индивида през очите на дребните художници ” в АРТ клас център.

Утре щафетата поема Центърът по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ). Ръководителят му доцент доктор Цанко Гечев ще опише за своя път като стипендиант по стратегия „ Мария Кюри ” и ще показа и новите благоприятни условия за стипендии и кариера в ЦРСББ. Думата ще имат и задграничните учени там - доктор Рамадос Данускоди от Индия и доктор Суджит Неракъл от Ирландия.

Националната гимназия по театрални и екранни изкуства се включва в Нощта на учените с плана „ Live Skills ” и опциите за образование в 3 стратегии -„ Артмениджмът ”, „ Културно предприемачество ” и „ Нови цифрови технологии ”. В двора ще има галерия с произведения на възпитаници.

Новите технологии и изкуството се срещат в изложба „ Анастас “ с полемика „ Дигиталните номади - креативните специалности в цифровата епоха “.

Дефиле на АМТИИ до Римския стадион ще събере пловдивчани от другите местоположения - за концерт „ Магията на българския фолклор “ с дансинг за публиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР