Да спечелиш трофей в професионалния тенис на 17-годишна възраст е

...
Да спечелиш трофей в професионалния тенис на 17-годишна възраст е
Коментари Харесай

Радулов – най-младият български шампион при мъжете от 15 години

Да спечелиш трофей в професионалния тенис на 17-годишна възраст е впечатляващо достижение, с което от неделя насам може да се похвали и Илиян Радулов. Българският гений завоюва шампионата от категория М15, който се организира на кортовете на Търговска колегия „ Фаворит “ в Пазарджик.

Справка в близкото минало демонстрира, че Радулов е първият българин с купа при мъжете на толкоз ранна възраст от 15 години. През май 2008-а, таман навършил 17 години, дебютния си триумф в шампионат от същата категория завоюва Григор Димитров. Оттогава нито един наш съотечественик не е съумявал да стигне до трофей в мъжкия тенис на 17-годишна възраст.
 Илиян Радулов с първа ITF купа при мъжете Илиян Радулов с първа ITF купа при мъжете
Александър Лазаров бе на 18 години при първата си купа, пристигнала в Сърбия през 2016-а. Все още на 18 бе и Янаки Милев, който през март победи за първи път при мъжете на шампионат в Анталия. Милев добави и още една купа от турския курорт – през април, ден след 19-ия му рожден ден.

Другите ни водещи тенисисти сега – Димитър Кузманов и Адриан Андреев, са първенци в ITF тура за първи път, когато са на по 19 години.

Радулов е и седмият тенисист, роден през 2005 година, който доближава до купа в мъжкия тенис. Със извоюваните 15 точки Илиян ще влезе в първите 900 в международната класация и ще бъде десети измежду малолетните в класацията на АТР.

За него следва присъединяване на още един ITF шампионат в Пазарджик, след което ще замине за Париж за присъединяване на юношеския Ролан Гарос. До края на годината той ще съчетава шампионати при подрастващите с все по-чести изяви в мъжкия тенис. Заради високата си позиция при юношите (№4 в света) той има опция да играе непосредствено в главните схеми на шампионати в ITF тура. Освен това, до края на годината би могъл да играе в квалификациите на осем Чалънджър шампионата посредством новосъздадената „ Ускорена стратегия “ на ATP и ITF, даваща повече благоприятни условия за изява на гениите, които са напред в международната ранглиста.

tenniskafe.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР