Да спасиш човешки живот е може би най-голямата награда, която

...
Да спасиш човешки живот е може би най-голямата награда, която
Коментари Харесай

Шаварш Карапетян – да замениш златния медал за 20 човешки живота

Да спасиш човешки живот е може би най-голямата премия, която може да съществува. С тази мотивация потеглят и стотиците хиляди лекари, борейки се постоянно с природата за още момент живот. За тях срещата със гибелта е предопределение, само че за елементарните хора е висшо предизвикателство. Историята на арменския плувец Шаварш Карапетян е почтена освен за филмиране, само че и като главен образец за безграничната човешка добродетел.

Арменецът е роден през 1953 година в Кировакан (днешен Ванадзор). През 1964 година фамилията му се мести в Ереван, там приключва техническо учебно заведение, а по-късно следва отблъскване на военната работа в руска военновъздушна база в Баку. Физиката на момчето разрешавала триумфи във всеки спорт, само че спортното плуване с шнорхел се оказало основополагащо за бъдещите му изяви. В спортната си кариера, той ще счупи 10 пъти международния връх в тази дисциплинираност, а като бонус ще бъде и занаятчия на спорта в Съюз на съветските социалистически републики. Количеството медали е единствено една страна от персоналните триумфи на арменеца, подвигът му през 1976 година е може напълно умерено да надскочи всяка спортна премия.

 Screenshot_1

На 16 септември Шаварш и брат му вършат постоянната си подготовка – 20 километра пробег към Ереванското водохранилище. Вниманието им е привлечено от чудноват звук. Никой от тях не е подозирал идната панорама – тролейбус препълнен с хора потъва постепенно и несъмнено в язовира. Шофьорът е изгубил надзор и по всичко проличава, че 92-ма души ще бъдат погълнати в бездната. Опитният плувец се хвърля в ледената вода, а брат му чака на повърхността, с цел да извежда на безвредно място потърпевшите.

След 20-километров крос, Шаварш е отпаднал, само че няма време за отмалялост, тя остава надалеч на назад във времето пред обезверените погледи на удавниците. С първото си потапяне, олимпиецът чупи стъклото на тролея и стартира да вади хората един по един. Септемврийското утро е към момента мрачно, а под водата липсва светлина, суматохата е различен фактор, който пречи за спасяването на още хора. При едно от гмурканията си, опитният плувец вади и една седалка – объркал я за човек.

 Screenshot_4

Геройският героизъм разрешава на 20 индивида да продължат живота си, извадени са 46. Останалите издъхват на брега в резултат на премръзване. Самият Карапетян е признат по неотложност в болничното заведение. Диагнозата е двойна пневмония, усложнена от сепсис. За подвигът си, той ще прекара цели 45 дни с температура от 40 градуса – безкрайното изтезание е вгорчено в допълнение от болки в гърдите при всяко поемане. Друг проблем са раните от стъклата, водоемът събира най-вече отпадни води. В разследване на белодробни затруднения, плувецът в никакъв случай повече няма да може да се състезава. Подводният първенец признава, че не е бил позволен от спортната федерация да отиде на следващия международен шампионат. Думите на ръководителя на Централен комитет ДОСААФ Съюз на съветските социалистически републики Покришкин са:
Откъде в безводна планинска Армения се появи гмуркач? “

Очевидно се появява, освен това на вярното място. Това е повода Шаварш да прави своята подготовка на 16 септември. За сходно мъжество всяка медия щеше да избухне и да трансформира елементарният състезател в воин, само че времето е друго и властта преценява, че няма потребност от герои сега. Историята се потулва и цели 6 години няма никаква информация.

 Screenshot_5

Ако попитате Карапетян дали е воин, той ще отвърне „ Аз съм просто човек “. Това не е мнението на всички останали. Едва след общественото разобличаване на героизма, той получава орден за смелост, както и премия от UNESCO за „ Феър плей “. Астрофизикът Николай Черних кръщава метеорит на името на героя, решението е утвърдено през 1986 година Арменецът през днешния ден има обувна фабрика наречена „ Втори мирис “.

Снимки: YouTube/Screenshot – https://www.youtube.com/watch?v=RiO96Qrtkn4

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР