Да слушаш българския химн на най-високото стъпало на почетната стълбичка!

...
Да слушаш българския химн на най-високото стъпало на почетната стълбичка!
Коментари Харесай

Краси Анев - европейският шампион, който не може да си мълчи

Да слушаш българския химн на най-високото ходило на почетната стълбичка! И да знаеш, че си достигнал до този миг с доста тренировки, ограничения и с помощта на своя темперамент.

Това се случи с Красимир Анев - европейския първенец по биатлон в самостоятелната дисциплинираност на 20 км!
Красимир Анев е европейски първенец! Нов връх за 31-годишния биатлонист
След интервала на Екатерина Дафовска, която завоюва олимпийска купа през 1998 година в Нагано, през днешния ден още веднъж у нас се приказва за един от най-трудните и атрактивни зимни спортове.

Но по какъв начин Красимир Анев стигна до европейската купа? Къде е магията?

Всъщност, магия няма! А единствено труд и непримиримост. И доста мощен темперамент, какъвто е Анев! Той е един от дребното спортисти у нас, които нямат нищо срещу да се забъркват в кавги, да изричат персоналното си мнение и да не премълчават, когато не им харесва.

И все пак той не измести фокуса си от най-важното - надпреварите, на които взима присъединяване, пък от време на време и с непознати ски.
Ски назаем - тайната на Красимир Анев Родният биалонист записа най-силното си класиране в Световната купа през този сезон
В лицето на Краси българският футбол губи един много прочувствен състезател , само че пък биатлонът печели първенец . Точно по този начин! Анев е роден на 16 юни 1987 година в Самоков. Баща му е боен, а майка му учителка.

Като множеството момчета, първо стартира да се занимава с футбол. Дори тренира в школата на " Рилски състезател " и играе като вратар. Само че не обича да губи, а и в групов спорт не може да разчита само на себе си за това.

Стрелбата му харесва доста, а причина да се качи на ските и да постави пушка на гърба си си има име - Диана Галева . Тя е първата му треньорка. Започва да тренира с нея, когато е четвърти клас, а година по-късно печели бронзов орден от републиканското състезание.

" Една заран майка ми направи сандвичи и ме изпрати на републиканско, а аз се върнах с бронзов орден " , спомня си той.

Чувството за победа толкоз му харесва, че стартира да се занимава съществено с биатон и тренира по два пъти дневно по лично предпочитание.

Дебюта си националния тим прави през 2004 година И може би оттогава е измежду най-големите очаквания на този спорт у нас! Може местата отвън топ 10 в стартове от Световната купа да не наподобяват впечатляващи, само че за нация като нашата, приближаването до най-хубавите в света, които имат несравнимо по-добри условия за подготовка, са равностойни на купа. През сезон 2012/2013 Анев за първи път влиза измежду 10-те най-хубави в Световната купа - той става 8-ми в самостоятелния старт на 20 km в Йостерсунд.

Но той декларира капацитета си за нещо огромно още преди този момент. Пред 2007 година става европейски първенец за младежи в Банско на 20 км самостоятелно. На първото си съревнование на Стария континент за мъжете - през 2011 година в Рачинес, Италия той печели сребърен орден на 12,5 км гонене и бронз на 20 км самостоятелно.

И сякаш на европейските шампионати Краси има максимален триумф. Златният орден от преди ден (20 февруари) в Минск е девето отличие от подобен вид надпревари за българина. Той има 4 сребърни и 4 бронзови медала преди този момент.

Снимка: Фейсбук

На международни шампионати най-хубавото показване на Анев е шестото място в спринта в Хохфилцен, Австрия през 2017 година
Страхотен Анев с шесто място на международното по биатлон Трима българи откриха място в топ 15 на спринта в Хохфилцен
В кариерата си има присъединяване на 3 олимпийски игри - дебютира на през 2010 година във Ванкувър и става 25-ти в самостоятелната дисциплинираност и в спринта. В Сочи през 2014 година се подрежда 36-ти в самостоятелното, а през 2018-та в Пьонгчанг се завръща на 25-ата позиция в същата дисциплинираност.

Всъщност златният орден от европейско състезание не е най-хубавото достижение на Краси. Предвид конкуренцията, четвъртото му място в всеобщия старт на Световната купа в Оберхоф, Германия през сезон 2014/2015 има тежестта на десетки трофеи на Стария континент.

Анев се приготвя самостоятелно, а не с националния тим. Негов треньор е Георги Фъртунов , има личен теляк и физиотерапевт. А повода може би е в т ежкия му темперамент и в качеството му постоянно да показва мнението си.

През 2015 година той и президентът на Българската федерация по биатлон - Екатерина Дафовска, влязоха в изострен спор, откакто Анев отхвърли да започва в щафетата на европейското състезание в Отепя, Естония.

Тогава биатлонистът съобщи, че е подготвен да се откаже от спорта освен това управление на федерацията.

" Омръзна ми да им нося медали, да им нося триумфи и да съм черната овца, да се пробват да ме срутен " , сподели той.
В биатлона ще вземат решение проблемите си след края на сезона (ВИДЕО) Спортният министър Красен Кралев одобри Екатерина Дафовска и Красимир Анев
Конфликтът беше изгладен след седмица, с цел да изригне още веднъж в последните дни на 2018 година Тогава Анев съобщи, че във федерацията разделят състезателите на " наши " и " ваши " . Дафовска не му остана длъжна и бе безапелационна, че няма да го остави " да ѝ се качва на главата ".

Оказа се, че причина за гневния пост на Анев бяха неизплатените му награди. След като финансовите приходи станаха факт, абсурдът бе сподавен, а през днешния ден двете страни си сътрудничат добре.

Въпреки че е потвърдил, че може да има изострен език, биатлонистът има и една страна, която са виждали единствено най-близките му - тази на грижлив татко . Той и приятелката му Кристина са родители на прелестната Катрин. Първата щерка на Анев се появи на бял свят през 2017 година От тогава светът му не е единствено биатлон. Или по-скоро и спортът се върти към дребната девойка.



Именно на Катрин той посвети и дългочакания златен орден! И сигурно ще продължи да се състезава на високо равнище още веднъж поради нея! А за какво не и да ѝ подари нов блестящ орден?! Този път от международното състезание, което стартира през март в Йостерсунд.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР