Да си собственик на куче е голяма отговорност. А като

...
Да си собственик на куче е голяма отговорност. А като
Коментари Харесай

Как да тичаме безопасно с кучето

Да си притежател на куче е огромна отговорност. А като такива, би трябвало да се уверим, че домашният любим води здравословен метод на живот.

Някои хора го вършат като с изключение на с подобаваща храна, се стремят да поддържат положителната форма на животинката си с редица извършения. Много стопани избират да тичат дружно с кучетата си, с цел да се насладят на спортуването дружно.

Това обаче крие някои опасности, които не трябва да подценяваме. Independent пита специалисти ветеринари по какъв начин да тичаме безвредно с кучето си.

Подходящата възраст
Много значимо е да изчакаме, до момента в който костната система на кучето се развие изцяло, преди да го натоварваме с тежки тренировки с бягане, които могат да причинят пострадвания.

Преди да е навършило девет месеца, кучето не трябва да тича повече от 1.6 км, като би трябвало да заобикаля и прекомерно твърдите настилки. Въпреки това, идеалната възраст за интензивно бягане с косматия другар варира и според от породата.

 Снимка 359944

Ключът е в подготовката
Точно както хората, кучетата също би трябвало да разгреят мускулите си преди да стартират бягане.

И не трябва да чакаме, че кучето ще изтича цялостен маратон от първия си опит. То се нуждае от време, с цел да построи мощ и устойчивост, по тази причина е целесъобразно да стартираме с по-малки дистанции, преди да се хвърлим към продължителните и изтощителни тичания.

Условията по трасето
По-възрастните кучета се оправят с съвсем всякакво трасе, само че доста повърхности не са от най-хубавите за ставите на нашия домакински любим.

Поради тази причина по-удачно е, в случай че имаме опция да не тичаме из града, а да се опитаме да си намерим някое тревисто местенце, където взаимно да се любуваме на настилката.

 Снимка 359945

По-усамотените кътчета за бягане разрешават да не държим кучето на каишка, а да го пуснем свободно. Така домашният ни любим се преценява със личното си движение и ще почива, когато има потребност.

Ако опцията е да тичаме с него в градски условия, би трябвало наложително да следим какво е държанието му по време на подготовка и по какъв начин се усеща.

Преди и след
Кучетата са с подобен темперамент, че от време на време даже да изпитват болежка, я прикриват, с цел да не разочароват стопаните си. Точно по тази причина е от голямо значение да обръщаме внимание на държанието на домашния ни любим преди, по време и след подготовка, с цел да проверим дали въпреки всичко тича обикновено и няма някаква контузия или проблем.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР