Да си купя сирене и дънки от един и същи

...
Да си купя сирене и дънки от един и същи
Коментари Харесай

Купувам си дрехите от супермаркета и вече се гордея с това

Да си купя сирене и дънки от един и същи магазин ми се виждаше извънредно неуместно. Откъде накъде някой, който знае да продава преференциално храни, ще знае да прави качествени облекла?

Мислех, че хората, които си купуват облеклата от Lidl, го вършат единствено поради ниската им цена и се радвах, че имам свободата да предпочитам магазините, от които да пазаря – сиренето от едно място, а облеклата – от друго.

На 7 март това мое непоколебимо мнение се обърна на 180 градуса и повода за това се крие в едно комплицирано на пръв взор, само че мелодично име – Hohenstein (Хоенщайн за немско нечетящите).

 хоенщайн Edna.bg

Хоенщайн е немски институт за качество. Намира се измежду китни лозя и е ситуиран в дребен палат и още 6 съвременни здания в близост. Съществува повече от 70 години и се е специализирал в тестването и узаконяването на всички типове текстилни артикули. А от 1995-та сертфицира личните марки текстил на веригата Lidl.

Институтът е създател и член на асоциацията OEKO-TEX , която създава и ползва стандарти в производството на текстил.

Ако OEKO-TEX нищо не ви приказва, евентуално това цветенце, което носят личните марки на Lidl, ще ви се стори познато:

 документ Edna.bg

То е безапелационното доказателство, че облеклата, които ще облечете на себе си или на детето си, са тествани от самостоятелна лаборатория и дават отговор на най-малко един от тези индикатори: издръжливост, сигурност, функционалност, акуратност на размерите, улеснение и деликатност към кожата.

Имах опция да видя с очите си по какъв начин се потвърждава качеството на всеки един от тези детайли. И ми се прииска, още веднъж за първи път в живота ми, да знам химия и биология, с цел да мога да работя в тази лаборатория ;)

 документ Edna.bg

За всеки стадий от тестванията облеклата се подлагат на разнообразни типове въздействие – същите, които ние оказваме на облеклата си, когато ги носим в всекидневието.

Различни по величина менгемета дърпат и опъват зашитите копчета, с цел да ревизират дали и по кое време ще се скъсат. Тества се и издръжливостта на шевовете сред обособените елементи на дрехата.

 институт Edna.bg

На ръка се тества дали облеклата ще оцветят различен текстил, с цел да не се окаже, че новите ви дънки са боядисали в прелестно синьо бежовия ви диван или дамската ви чанта.

Машина с дискове пък търка два плата един в различен, с цел да се ревизира дали и по кое време ще се появят ужасните „ бобчета “, които вършат пуловерите ни да наподобяват остарели.

 документ Edna.bg

Другият сензитивен миг при избора на облекла е казусът с размерите. Сами знаете по какъв начин в един магазин ви стават облекла с размер М, а в различен – с размер S. Да не приказваме за случаите, в които един и същи размер в друг цвят ви стои по друг метод.

Такова нещо със сертфицираните от Хоенщайн облекла просто не е допустимо. Те разполагат с богата база данни на човешки размери – навръх 18 хиляди души и наблюдават строго за това дали облеклата в действителност дават отговор на номера на етикета.

Представителката на института Алина Бартелс ни описа, че някои от хората, които тестват облеклата дали и до каква степен са комфортни и по какъв начин стоят на фигурата, работят за института още от бебета.

Сертифицирането на размерите е значимо, с цел да сте спокойни, че когато един път научите своя номер, можете да пазарувате без да има потребност да мерите облеклата, както е в Lidl . Ако сте се уверили, че вашият размер там е М, всичко, което купите с този размер, ще ви стои добре.

Беше ни прелестно да се срещнем и с Чарли – термокуклата, с която се тестват в разнообразни климатични условия защитните дрехи и текстил: палатки, спални чували, скиорски екипи, пожарникарска и моряшка екипировка.

 интститут Edna.bg

„ Благодарение на Чарли знаем, че спалният ви чувал в действителност ще ви защищити от студа, а няма чисто и просто да замръзнете “, описаха от института. Там разполагат с „ климатична “ стая, в която симулират ниски температури, мощен вятър, влага и така нататък - всички условия, на които облеклата ни ще бъдат подложени, когато ги носим в действителния живот.

Чарли си има „ дете “ - Чарлийн. Да, наподобява малко плашещо със своите мрежички вместо очи и уста, само че с него се тестват облеклата и завивките за най-важните – бебета и дребни деца.

Важно за детските облекла е да са устойчиви на разкъсване, с трайни цветове и да са пропускливи – да не прегряват детското телце. Особено внимание се обръща на въздействието на тъканите върху кожата – дали ще причинят алергия и дали са меки на досег.

 документ Edna.bg

Последната спирка от обиколката ни на института Hohenstein беше в пералното помещение. В няколко общоприети перални машини се извършваше „ обичаното “ занятие на всяка edna от нас – прането.

Тестват се както праховете за пране – по какъв начин влияят на тъканите, по този начин и тъканите – дали са издръжливи на висока температура, дали цветовете им ще избелеят и след какъв брой пранета.

Научихме и нещо, което в действителност челният опит ни беше научил по сложния метод – не може да има един-единствен повсеместен прахуляк за пране, който да се показва добре и при белите, и при цветните облекла. А в случай че желаеме в действителност облеклата ни да ни служат дълго, би трябвало да се грижим за тях съгласно написаното на етикета. Онези знаци не са единствено за хубост ;)

 документ Edna.bg

Не спирах да си мисля за всички тези пъти, в които съм си купувала „ маркови “ облекла и те са губели формата и цвета си единствено след няколко изпирания. Не се изненадах, когато разбрах, че огромните марки в сектора влагат в рекламни лица, а не в проучванията на качеството на облеклата си. За разлика от други като Lidl, които държат да дават на клиентите си качество на рационална цена.

И в действителност опцията да си купя и облеклата, и сиренето от едно място, ми икономисват време, нерви и пари.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР