Да се заредим с емоции в цвят в спокойния неделен

...
Да се заредим с емоции в цвят в спокойния неделен
Коментари Харесай

5 изложби, които да ни заредят с цветно настроение в неделния следобед

Да се заредим с страсти в цвят в спокойния неделен следобяд с обиколка из столичните галерии. Отворете очите и сетивата и заповядайте на колоритна разходка в уюта на изложбените зали.

Сами  или в приятна компания дано си подарим доза изкуство и избягаме най-малко за малко от всекидневието.

„ Явор Цанев (1956 – 2014). Метаморфози “

 Двореца
Изложбата може да разгледате до 2 юли 2023 година



В ретроспективната галерия са включени графични, живописни и скулптурни творби, благосъстоятелност на фамилията на създателя, от фондовете на Градската художествена изложба „ Борис Георгиев “ – Варна, Графичния кабинет при Международното биенале на графиката – Варна, Художествената изложба – Добрич, Художествената изложба „ Илия Бешков “ – Плевен и частни колекционери.

Експозицията е придружена от азбучник, чийто съставител е брачната половинка на художника Тоня Цанева.

Изкуството на Явор Цанев се ситуира сред 1981 и 2014 – годината, в която са основани последните му творби. Художник с неоспорим гений, талантлив с разсъдък и задълбочени знания, той е образец за създател, за който изкуството не е единствено умеене и ентусиазъм, а нравствен път в сътворението на един нов свят, огледален на неговия вътрешен креативен свят, богат с представите  за хубост, нравственос, философия и историческа безкрайност.

„ Родовата му памет на човек, израснал на брега на морето във Варна – там, където се срещат генетично преплетени културите на разнообразни нации, на хора от разнообразни етноси, свързани в една общочовешка историческа взаимозависимост – отваря от ранни години съзнанието му към разнообразни метафизичен и религиозни хрумвания, на идващи още от древността езотерични учения и духовни практики на Изтока и Запада. В неговото схващане те изплуват като възкресени образни облици, които придвижват мистериите на древността в действителността ни. В тях е въплътена хармонията на класическия блян за хубост от Древна Елада през Рим и елинизма, през епохата на Възраждането и на романтизма, с цел да можем най-общо да отнесем самостоятелния жанр на творбите му  към  духа на постмодернизма. ” обобщават уредниците на изложбата



Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР