Да се върнем година назад - ситуацията бе коренно различна.

...
Да се върнем година назад - ситуацията бе коренно различна.
Коментари Харесай

Дигитализацията вече не е екзотика, а авангард в банковите услуги

Да се върнем година обратно - обстановката бе радикално друга. Макар и с незадоволително движение, стопанската система бе на пътя на растежа. Банките отчитаха солидни облаги, а дигитализацията на банковия бранш настъпваше с планувани дейности.

Година по-късно обичайна конференция на "Банкеръ ", отдадена на цифровото банкиране, се организира на фона на пандемията, която прекатурна целия свят, а ограниченията за преодоляването на болестта донесоха със себе си серия рестрикции, свързани с най-базовите ни потребности - напредване, обществени контакти, извършване на покупки. Дори визити в банковия клон. Няма да е пресилено, в случай че кажем, че интернет остана единственото пространството, незасегнато от рестрикциите. Дигиталните банкови услуги и непрекъснатият контакт с нашата банка към този момент не са просто улеснение, а нужда. Епидемията потвърди потребността от още по-гъвкави, проведени, улеснени, само че най-много сигурни онлайн канали за парични преводи и заплащания. Именно по тази причина дигитализацията в сегашната обстановка не е екзотика, а е авангардът на банковите услуги.

За четвърта поредна година "Банкеръ " в партньорство с VIVACOM събра във вторник (17 ноември) експертната общественост, с цел да сверим часовниците си за нововъведенията, новите регулации и провокациите в цифровото банкиране. Този път обаче всичко се случва в подтекста на световна здравна и икономическа рецесия, по тази причина във виртуалния ни конгрес поставихме необикновен акцент върху ръководството на цифровите портфейли, услугите и връзката с клиентите, както и провокациите през 2020 година. Като най-простият образец е прекосяването на чиновниците в режим на хоум офис.

Подуправителят на Българска народна банка и началник на ръководство "Банково " госпожа Нина Стоянова очерта новите европейски регулации, които следва да влязат в действие. Централна тематика в тях са незабавните заплащания, а упованията са тази услуга да е налична и в България през 2021 година. Подуправителят регистрира, че до края на 2020 година българските снабдители на платежни услуги като цяло ще извършват към този момент влезлите в действие условия на директивата PSD2 във връзка с задълбоченото определяне на еднаквост и повишение на сигурността на заплащанията.

Данните, оповестени от мениджърите от комерсиалните банки, изрично демонстрират, че пандемията е повишила доста използването на мобилното и онлайн банкирането, както и на цифровите портфейли. При всички кредитни институции се виждат двуцифрени растежи на потребителите, прибегнали до тези канали. Най-често търсените услуги пък са свързани с отпущането и предоговарянето на заеми, разкриване на сметка и депозит, както и облекченията, свързани с кредитния мораториум, който бе въведен при започване на рецесията.

Експертите се сплотиха към мнението, че COVID-19 е бил по едно и също време мотор, само че и катализатор на трансформацията на банките. Основните въпросителни са по какъв начин този засилен интерес към цифровите услуги да бъде арестуван в един постпандемичен свят, в случай, че пред банкерите стоят проблеми със самите клиенти, които към момента са по-благоразположени към визитата в клона, даже и за най-базови банкови услуги.

Подробности четете в новия брой на в. "Банкеръ " - в разпространяване от 20 ноември!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР