Да се увеличи стойността на инвитро процедурата, заплащана от държавата

...
Да се увеличи стойността на инвитро процедурата, заплащана от държавата
Коментари Харесай

Искат да се увеличат парите за инвитро процедури, заплащани от държавата

Да се усили цената на инвитро процедурата, заплащана от страната за двойките с репродуктивни проблеми, като се поемат до 6000 лв., вместо сегашните до 5000 лв..

Тази рекомендация за смяна насочиха депутатите от здравната комисия към отрасловия министър Христо Хинков. Корекцията на цената би трябвало да бъде направена в Правилника за активността на Центъра за асистирана репродукция.

От основаването на Центъра за асистирана репродукция през 2009 година досега няма смяна в цената на заплащаната от страната инвитро процедура – до 5000 лв.. На фона на повишаването в стандарта на живот, изясни доктор Мария Георгиева, шеф на центъра, който е към здравното министерство. Очакванията при повдигане на цената на процедурата на до 6000 лв. и заложения за тази година бюджет:

" Ние чакаме да се резервира финансирането за всички нуждаещи се от тази помощ при изискване, че не се доплаща от пациентите, както и да се увеличи качеството и успеваемостта на процедурите, да има повече живородени деца за България ".

Лекари от лечебни заведения, с които работи центърът, обясниха, че има доста повишаване на консумативите и медикаментите за стимулация на репродуктивните качества, както и че няма европейска страна, в която тези процедури да не са вдигнали цените си. Инициаторът на това чуване в комисията, депутатът Андрей Чорбанов уточни, че това е значимо и за демографията у нас:

" Социалното значение на тези действия е доста огромно, тъй като процентът на хората с репродуктивни проблеми се усилва всяка година ".

Заместник здравният министър Михаил Околийски напомни, че в бюджета за здраве през тази година са заложени спомагателни 1 милион лв. за поддръжка на асистираната репродукция.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР