Да се строи небостъргач на мястото на хотел Одесос във

...
Да се строи небостъргач на мястото на хотел Одесос във
Коментари Харесай

Искат да съборят хотел Одесос за небостъргач във Варна

Да се строи небостъргач на мястото на хотел " Одесос " във Варна имали желание притежателите.

Това стана ясно от думите на кмета Коцев.

Кметът на Варна Благомир Коцев сподели за  “Денят на Фокус "  по Радио “Фокус "  какво ще се случи с емблематични места в града като някогашния хотел “Одесос ", плана за библиотека и крайбрежната алея Първа.

Що се отнася до някогашния хотел “Одесос " на входа на Морската градина, там първо би трябвало въпросната постройка да получи статут на монумент на културата, счита Коцев. “ Това би попречило на притежателя да я събори и да построи небостъргач, каквито хрумвания слушам, че има . Общината е сезирала Министерство на културата и Института по национално културно завещание по проблема ", увери Коцев.

Проектът за библиотеката, която трябваше да бъде до постройката на общината, също е противоречива тематика във Варна. “Решенията би трябвало да се взимат интензивно и от община, и от жители. Предстои публично разискване дали планът да се осъществя на това място. Предната администрация, след второ позволение за градеж, не е направила нищо. В началото на юни то ще изтече, без да предстои на ново удължение. Това значи, че в случай че решим планът да се осъществя на това място, би трябвало бързо да пуснем социална поръчка за осъществяване. Смятам,че този план е изработен за това място, имало е интернационален конкурс и това е единственият интернационален архитектурен конкурс, който община Варна е провела. Проектът е извоюван от холандска компания. Той е актуален и мисля, че това място е уместно. И от двете страни има огромни площадни пространства. Не мисля, че би се запушило пространството прекалено много. Обектът ще даде нова посока на просветителното развиване във Варна. Ние сме град с 6 университета и библиотеката би била значимо допълнение към града. Това е също обществена инфраструктура, която въвлича младежите в групови занимания ", обясни тезата си Благомир Коцев.

“Крайбрежната алея първа би трябвало да остане пешеходка, доколкото зависи от мен. Аз бях основател тя да се затвори за коли, когато бях регионален шеф преди 2 година Алеята е цялостна всеки прекрасен ден. Областният шеф има пълномощия да се разпорежда с нея, доколкото разбирам, няма проекти тя да бъде отворена за коли още веднъж и това доста ме радва ", съобщи още кметът на Варна.

Градоначалникът означи, че доста от старите здания в центъра се разрушават. Тяхната орис е един от целите на Коцев. “Културните монументи са под специфичен режим и би трябвало да минат през Министерство на културата. Става дума за комплицирани процедури, през които огромна част от притежателите на тези остарели здания не желаят да минават и в следствие се разрушават техните здания в центъра на града. Неведнъж съм казвал, че би трябвало да се случат промени в Закона за устройство на територията и в Закона за културното завещание, с цел да се отпушат процедурите и по-лесно да се облагородяват тези монументи. Общините би трябвало да могат да глобяват недобросъвестните притежатели, които не поддържат парцелите си ", безапелационен е Коцев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР