Да се създаде специална междуведомствена работна група за необходими изменения

...
Да се създаде специална междуведомствена работна група за необходими изменения
Коментари Харесай

Предлагат законови промени за работата от вкъщи

 Да се сътвори специфична междуведомствена работна група за нужни промени и допълнения в нормативната уредба, касаеща работата от разстояние. Това предлага Икономическият и обществен съвет в своето мнение " Ефекти от използване на работата от разстояние в България ", съобщава pariteni.bg.

В него съветът установи, че в изискванията на пандемията от COVID-19 работата от разстояние способства за това българската стопанска система да продължи да действа, заетостта да бъде непокътната, а загубите - лимитирани. За този интервал делът на работещите от разстояние в границите на Европейски Съюз се усили от 5 до към 40%.

Проучване на Съвета на дамите в бизнеса в България демонстрира, че 25% от работещите ще продължат в отдалечен режим на работа 2-3 дни/седмично, което е 7 пъти повече от преди COVID-19. 

Очевидно е, че от пандемията би трябвало да се извлекат доста поучения, на основа на които да се усилят опциите и да се отстранен рисковете, свързани с работата от разстояние, като се регистрира прехода на стопанската система към цифровизация и към по-устойчиво развиване. Това би било гаранция за сполучливо адаптиране на пазара на труда към новите провокации и обезпечаване на цифрова еластичност, показват от Икономическия  и обществен съвет.

Съществена рекомендация на ИСС що се отнася до програмния интервал 2021 - 2027 година е да се ползват положителните практики, тъй че европейските средства да доближават бързо до бенефициентите.

Съветът смята, че е належащо да се търсят благоприятни условия за предприятията и хората от областите Перник, Кюстендил и Благоевград да имат достъп до заслужено финансиране съгласно техните действителни потребности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР