Да се повиши още повече ръстът на възрастта за пенсия,

...
Да се повиши още повече ръстът на възрастта за пенсия,
Коментари Харесай

Предлагат възрастта за пенсия да се вдигне още

Да се увеличи още повече растежът на възрастта за пенсия, оферират работодателите. Трябва да бъдат подхванати редица ограничения за увеличение на човешките запаси в трудоспособна възраст, които да са ориентирани в 2 направления: преди всичко - промяна в пенсионната система и ускорение на темпа на повишаване на пенсионната възраст за мъжете и дамите и на второ място - облекчение на административните процедури за импорт на работна ръка от трети страни.

Това се споделя в мнение на Асоциация на индустриалния капитал по подготовката на бюджета за идната година.

Според АИКБ намаляващото и застаряващо население на България слага под риск пенсионната система и в случай че не бъдат осъществени нужните промени, тя е застрашена от финансов колапс. Необходимо е поетапно развиване на финансовия дирек на пенсионната система, тъй че в дълготраен интервал той да бъде капитализиран и да замести в по-голяма степен разходопокривния дирек, каквато беше и концепцията на пенсионната промяна от 2000 година, която беше изоставена през 2005 година, считат от организацията.

Резултатите от анкетата на АИКБ демонстрират, че 52 % от членовете ни обмислят през 2024 година да понижат броя на заетите в предприятията си, а 29 % от тях имат намерение да запазят броя на работниците/служителите. Всеки втори интервюиран счита, че през 2024 година възнагражденията на заетите в компанията им ще се усилят, а 3-ма от 4-ма интервюирани считат да понижат или да запазят размера на вложенията на равнището им от 2023 година

Това е сериозен сигнал, че с цел да съумеят да преодолеят възходящите дефицити и диспропорции в пазара на труда, забележителна част от мениджърите са склонни да финансират настоящи оперативни разноски вместо вложения в технологии и съоръжение, а това, съчетано с непрекъснатото стопански несъразмерно и голословно повишаване на МРЗ, крие значителен риск от наклонност за понижаване на конкурентоспособността на предприятията в средносрочен и дълготраен проект и в последна сметка до декапитализация на фирмите в България.
 istock istock
От АИКБ упорстват за нов метод при определянето на минималната работна заплата за страната – минималните месечни работни заплати и минималното възнаграждение за час да се дефинират посредством бипартитно групово договаряне сред браншовите (отрасловите) работодателски и синдикални организации. Договарянето да се прави по стопански действия, като по този метод то ще размени договарянето на минималните осигурителни приходи. За минимална работна заплата за страната би трябвало да се приема най-ниската минимална работна заплата от всички бипартитно контрактувани МРЗ.

Резултатите от анкетата на АИКБ демонстрират, че 3-ма от 5-ма интервюирани членове на АИКБ считат, че през 2024 година минималната работна заплата и оптималният застрахователен приход за страната не би трябвало да се трансформират и да останат надлежно 780 лева и 3 400 лева, един от петима интервюирани счита, че МРЗ би трябвало да бъде нараснала до 933 лева, а оптималният застрахователен приход - над 3 400 лева и също един от петима счита, че МРЗ би трябвало да бъде нараснала, само че с по-бавен ритъм, до равнища сред 780 и 933 лева

Колко би трябвало да е минималната заплата

АИКБ още веднъж се афишира против продължаващото вменяване на несвойствени за бизнеса обществени разноски, като да вземем за пример:

    Първите три дни от компенсациите за краткотрайна неработоспособност. Всъщност, в редица европейски страни интервал на изчакване, през който не се дължи обезщетение и България следва също да схване тази практика;

    Платен отпуск за времето на прилагане на отпуск по майчинство – АИКБ упорства да се ползва решението на Европейския съд, съгласно което право на заплатен отпуск има единствено за интервалите, през които е полаган труд;
 
    Допълнителното заплащане за прослужено време, така наречен „ класове “, определяни административно от МС;
 
 istock istock
Работодателите кардинално не поддържат никакви ограничения за повишение на размера на обществените помощи и компенсации за здрави хора в работоспособна възраст. Те демотивират работната мощ да се включи в пазара на труда, дезактивират и дезинтересират безработните и майките да стартират работа. И това е в миг, в който българският бизнес регистрира недостиг и липса на работна ръка. Настояваме за понижаване на времето за престой на безработните лица отвън пазара на труда посредством редуциране на периода и/или размера на компенсациите, написа още в мнението.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР